BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,01
ALTIN 2.511,05
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İpekböceği üretimi alarm veriyor

Türkiye'de ipekböcekçiliğinin merkezlerinden biri olan Hatay'da üretim düşüyor.

Abone ol

Türkiye İpekböcekçiliği ve İpekçilik Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Çetin Fıratlı, Türkiye'de 350 ton olan ipek üretiminin 130 tona gerilediğini belirtti.

Fıratlı, Antakya Ticaret Borsası'nda (ATB) düzenlenen ''Ulusal İpekböcekçiliği Milli Komitesi Konsey Toplantısı''nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de ipek böcekçiliğinin bin 500 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.

İpek böcekçiliği yetiştiriciliği konusunda Türkiye'nin çok elverişli şartlara sahip olduğunu ifade eden Fıratlı, şöyle devam etti:

''Türkiye'de yaklaşık 40 bin aile 70 bin kutu civarında ipek böceği beslemekte ve 2 bin ton kadar yaş koza üretmektedir. Türkiye'nin de içinde bulunduğu 30 kadar ülkede ipek böceği yetiştirilmektedir. Bir zamanlar çok iyi durumda bulunduğumuz bu sektör, dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik krizlerden kötü etkilendi. 350 ton olan ham ipek üretimimiz 130 tona geriledi.''

Turistlerin en çok rağbet ettiği ürünler arasında ipekten yapılanların yer aldığını vurgulayan Fıratlı, bu sektörün canlandırılması gerektiğini kaydetti.

40 milyon dolarlık ihracat

Fıratlı, Türkiye'nin şu an 40 milyon dolarlık ipekli ürün ihracat yaptığını ve bu rakamın çok düşük seviyede olduğunu söyledi.

ATB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Celal Mursaloğlu da ekonomik sıkıntılar ve sanayinin gelişmesiyle insanların kentlere göç etmesi sonucu ipek böcekçiliğinin gerilediğini kaydetti.

Trakya, Marmara, Ege, Akdeniz, bölgelerinde bulunan bazı iller ile özellikle Hatay, Amasya ve Diyarbakır'ın ipek böcekçiliğinin yaygın olarak yapıldığı yerler olduğunun altını çizen Mursaloğlu, 2004 yılında Hatay'da 2 bin 440 kilogram koza üretildiğini belirtti.

Hatay sarısı

Hatay'ın Samandağ ilçesinde üretilen ipeğin ''Hatay Sarısı'' olarak tescillendiğini ifade eden Mursaloğlu, ''Ancak son dönemlerde mevcut dut ağaçlarının azalması, geçimini tarımla sağlayan halkın başka ürünlere yönelmesi nedeniyle ipek böcekçiliği geriledi. 2003 yılında Hatay'da sadece 2 bin 277 kilo, 2004 yılında ise 2 bin 440 kilo koza üretimi gerçekleşmiştir. 2 bin 440 kilo kozadan 400 kilo iplik üretildi. Bu miktar çok az'' diye konuştu.

Hatay'da kaybolmaya yüz tutmuş ipek böcekçiliğinin yaşatılması için yoğun çaba gösterdiklerini vurgulayan Mursaloğlu, ''Kültürel Değerleri Tanıtımı ve Markalaştırılması'' projesi kapsamında Avrupa Birliği'nden aldıkları hibe ile 30 kişiye 7 ay boyunca ipek üretimi, dokuması konusunda eğitim verdiklerini kaydetti.