BIST 10.677
DOLAR 32,21
EURO 34,98
ALTIN 2.430,35
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İnternetten güvenli alışverişin ipuçları

Sanal alışveriş ülkemizde her geçen gün daha tercih edilir hale geliyor. Hızlı ve kolay alışveriş imkanı sunan bu seçenek bir çok tehlikeyi de beraberinde getiriyor.

Abone ol

Dolandırılma korkusu yaşamadan internet üzerinden alış veriş mümkün mü?

Bu sorunun cevabı da size bağlı. Birkaç küçük noktaya dikkat ederek gönül rahatlığıyla sanal ortamda alım ve satış yapabilirsiniz.

İşte kredi kartı ve kimlik bilgileriniz çalınmaktan koruyacak öneriler:

- Kredi kartı bilgilerinizin girilmesi istenen sayfanın gerekli 'güvenlik' sertifikalarına sahip olduğundan emin olun. Güvenli sayfalarda olduğunuzu anlamanın en kolay yolu, internet pencerenizin sağ altında yer alan 'kilit' iconunudur.

- Tanımadığınız bir kaynaktan gelen mailleri silin. Bu tür mailler bilgisayarınıza hackerlerin sızmasına yardımcı olacak casus yazılımlar ve trojanlar içerebilir.

- Bilgisayarınızın virüs ve casus yazılımlara karşı koruyacak güncel ve lisanslı programlar kullanın. Bu tür programların internetten indirilebilen 'crack'li versiyonlarını asla kullanmayın. Virüslerden korunmak için kurduğunuz program, hackerlere kapıyı açan bir canavara dönüşebilir.

- Özellikle sosyal medya sitelerinde kullanılan ve 'kısaltılmış URL' ularak adlandırılan linklere tıklamadan önce bir kez daha düşünün. Bu bağlantıların sizi nereye götüreceğini her zaman bilemeyebilirsiniz.

- Kiminle iletişim kurduğunuzu bilmeden ve bu kontağı başlatan kişi siz olmadığınız sürece kimseye kişisel bilgilerinizi vermeyin. Sizi belli bir firmadan aradığını söyleyerek ödül kazandığınızı ancak bu ödülü alabilmeniz için bazı bilgileri vermeniz gerektiğini söyleyen şahıslara inanmayın. Sizden aldıkları bilgilerle dolandırıcılık yapabilirler.