BIST 10.046
DOLAR 32,44
EURO 34,63
ALTIN 2.382,39
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İnternette sansür tartışması

ABD internet şirketlerinin Çin gibi sansürcü ülkelerle işbirliği engellemek amacıyla harekete geçti.

Abone ol

ABD'nin büyük internet ve bilişim şirketlerinin, Çin gibi sansür uygulayan ülkelerle işbirliği yapmalarını engellemek amacıyla Amerikan Kongresi'nde bir yasa tasarısı sunuldu. 

''Küresel Online Özgürlük için 2006 Eylemi'' adı verilen yasa tasarısı kabul edildiği taktirde, Amerikan şirketlerinin, internet ortamında sansür uygulayan ülkelerle her türlü işbirliği yasaklanacak.    Temsilciler Meclisi İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Chris Simth tarafından hazırlanan yasa tasarısı, internette tam ve sansürsüz bilgi sağlanmasının ABD'de büyük bir sanayi haline geldiğine işaret ederek, internette siyasi sansürün bu hizmetin kalitesini düşüreceğini, ayrıca bu sanayinin ABD'den yabancı ülkelere kadar bütünlüğü ve güvenilirliğine tehdit oluşturacağını savunuyor. 


Tasarı ayrıca, otoriter ülkelerde faaliyet gösteren Amerikan teknoloji şirketlerinin İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne uygun davranmaları gerektiğini belirtiyor. İnternetin bir numaralı arama motoru Google, kısa bir süre Çin'de bizzat faaliyet göstermek için Çin hükümetinin sansür taleplerini kabul etmişti. MSN (Microsoft) ve Yahoo! da Çin makamlarının bu yöndeki taleplerine boyun eğmişti. Çin'in yanı sıra Belarus, Myanmar, Küba, İran, Libya ve Maldivler internette sansüre başvuruyor.