BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,85
ALTIN 2.388,44
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İnternette sansür iddiaları kızdırdı!

Bilişim Hukuk Derneği, internetle ilgili yapılması planlanan düzenlemeye tepki gösterdi.

Abone ol
Bilişim Hukuk Derneği'nden internetle ilgili yapılması planlanan düzenleme sert tepki! Dernek, hükümetin internet üzerinde baskı kurmaya çalıştığını iddia ederek bazı kesimlere ayrıcalık tanınmaya çalışıldığını öne sürdü.

Dernek adına açıklama yapan Avukat Kürşat Ergün, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunu'nda yapılmak istenen değişiklikle, hükümetin interneti sansürleyeceğini iddia etti. Öngörülen değişiklikte; soyut, genel ve sınırları net olarak belli olmayan ifadeler bulunduğunu ve bu sayede TİB'in istediği siteleri engelleyebileceğini söyleyen Ergün, yasadaki yetkilerin idare tarafından kötüye kullanılabileceği uyarısında bulundu. Açıklamada şunlar ifade edildi:

"HABER ALMA HAKKI ENGELLENİYOR"

Son günlerin moda tabiri ile değişikliğin zamanlaması da manidardır. Zira; gerek “gezi 
parkı eylemlerinde”, gerekse de “yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda” İnternet kullanıcıları sosyal ağlardaki yoğun paylaşımlarla vatandaşları bilgilendirmeye çalışmışlar ve sürece ilişkin tepkilerini ortaya koymuşlardır. Sosyal medyadaki bu paylaşımlar, geleneksel medyanın sergilemiş olduğu tavır ile tehlike altına giren –vatandaşın haber alma hakkının- varlığını güçlendirmiştir. Ayrıca kişiler düşüncelerini özgürce ifade edebildikleri bir mecra bulmuşlardır.
 
Nitekim bireylerin sahip olduğu bu haklar Anayasa’nın 26. Maddesindeki; ‘Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar.’ İfadeleri ile güvence altına alınmıştır.
 
Anayasa’nın 13. Maddesi gereğince; temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın 
yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz. Tüm bunlardan anlaşılacağı üzere, yapılmak istenen değişiklik Anayasa’ya aykırıdır. 
 
Sonuç olarak; sosyal medyayı “baş belası” olarak gören zihniyetin değişiklilerden derhal 
vazgeçmesinin zorunlu olduğunu, aksi halde temel hak ve özgürlüklerin tehlike altına atılarak, hukuk devleti olmanın gerektirdiği ilkelere aykırı hareket edilmiş olacağını, Dernek olarak internette sansüre sonuna kadar karşı olduğumuzu kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.