BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,00
ALTIN 2.324,14
HABER /  GÜNCEL

İnternette öldüren satış! İki ayda 92 kişi hayatını kaybetti

Ekim ayının ilk haftası İzmir'de 4 kişinin ölümüyle ülke gündemine gelen sahte içki, aradan geçen 69 günde 14 ilde 92 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Sahte içkiden en son Bursa'da 3 kişi hayatını kaybetti.

Abone ol

Sahte alkol vakaları bu sefer de Bursa'da hortladı. Kent genelinde farklı şikayetlerle hastanelere başvuran ve sahte içkiden zehirlendiği tespit edilen 3 kişi hayatını kaybetti, 11 kişi ise tedavi altına alındı. İl genelinde yaşanan olayların ardından soruşturma başlatan Bursa polisi hastanede tedavi görenlere sahte içkileri yarım litrelik pet şişeler halinde temin ettikleri kişinin E.O. olduğunu öğrendi.

Kargoyla İstanbul'dan gelmiş

Polisin yakaladığı E.O. ise ifadesinde, etil alkol olarak bildiği maddeyi U.K'den aldığını söyledi. Bunun üzerine ekipler gözaltına aldıkları U.K'nin sahte içkileri ne şekilde temin ettiğine yönelik ifadesini aldı. U.K, etil alkol olarak bildiği maddeyi 50-60 litre olarak internet üzerinden İstanbul'dan sipariş ettiğini söyledi.

Polis, gözaltına alınan şüphelilerden alkol almış diğer kişilerin tespitine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

14 ilde 92 kişi hayatını kaybetti

 9 Ekim'de İzmir'de 4 kişinin ölümüyle ülke gündemine gelen sahte içki, aradan geçen 69 günde 14 ilde 92 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

İnternetten satışı yasaklandı

İnsan hayatını tehlikeye atan bazı maddelerin tedarikinin kolay elde edilmesinin önüne geçmek için Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti.1 Ekim 2020 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete'nin 31261 sayısında etil alkol ve metanolün üretimi ile iç ve dış ticaretine ilişkin usül ve esas hakkında değişiklik yapılarak etil alkol ve metil alkolün internetten satışı yasaklandı. İlgili yönetmelikte "evsel kullanım amaçlı etil alkol" ibareleri "genel" ibaresi ile değiştirildi.

1 Aralık'ta süre doldu

Yeni Şafak'tan Kenan Biter'in haberine göre, Bakanlığın söz konusu ürünlere yönelik getirdiği yasağa ilişkin kararda üretici ve satıcı firmalara 60 günlük geçiş süresi tanınmıştı. Bakanlığın tanıdığı 60 günlük süre 1 Aralık itibariyle sona erdi.

Üç aylık iade süreci

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 60 günlük geçiş süresinin ardından söz konusu ürünler piyasaya arz edilemeyecek ve satış belgeli yerlerde bu süreden sonra bulunan ürünler, ise ithalatçısı veya üreticisine üç ay içinde iade edilecek. Bakanlık, etil alkol, metanol ve alkollü içkiler piyasasının güvenliğinin tesisi için izin, izleme ve takip tedbirleri alacak ya da aldıracak.

Yasağa rağmen satış yapıyorlar

Ancak düzenlemede tanınan iki aylık sürenin 1 Aralık itibariyle sona ermesine rağmen internet üzerinden çok sayıda sitede söz konusu ürünlerin satışının devam ettiği görüldü. Etil alkol satışı yapan kimi sitelerin ise Google üzerinden reklam vererek aramalarda sitelerini öne çıkarması ve ürünler üzerinde ciddi anlamda indirim yapması kafaları da karıştırdı.

İkinci el eşya uygulamasında bile var

Öte yandan bakanlık tarafından internette satışı yasaklanan etil alkol popüler uygulamalarda da ortaya çıkıyor. İkinci el eşya satışı yapılmasını sağlayan bir platform üzerinden verilen ilanlarda açıklama kısmına ise etil alkolden çeşitli türlerde hangi alkollerin nasıl yapılacağına ilişkin de bilgi paylaşılması dikkat çekiyor.