BIST 9.916
DOLAR 32,55
EURO 34,85
ALTIN 2.445,14
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İnternet'e '.istanbul' geliyor

Uzun zamandır beklenen yeni dönem başladı ve şehir uzantılı alan adları kullanıma sunuldu. İlk alan adı alan şehir Belin oldu. İstanbul ise sırada bekliyor.

Abone ol

Uzun bir süredir farklı alan adları seçenekleri üzerinde çalışan bu isimleri düzenleyen kurum ICANN, bir süredir. Şehir için düzenlemeler yapıyordu. Bu çalışmalar sonuç verdi ve şehir uzantılı ilk alan adları kullanıma sunuldu.

Şehir anlamında kullanıma sunulan ilk alan adı ise .berlin oldu. Almanya'nın başkenti Berlin uzantılı alan adı sahibi olmak isteyenlerin yıllık olarak 30 ila 60 euro arası ödeme yapması gerekiyor. The Local internet sitesinin haberine göre. Berlin uzantılı alan adlarına bugüne kadar 55 bin talep geldi.

İSTANBUL DA GELİYOR

Berlin ilk şehir uzantılı alan adı olsa da benzer çalışmalar İstanbul için de yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi 2011 yılında İstanbul alan adı için başvuruda bulunmuştu. ICANN'a yapılan başvuru kabul edildi ve şu an imza aşamasına gelindi. Kısa bir süre sonra .istanbul ve .ist uzantılı alan adlarının da kullanıma sunulması bekleniyor. Bu alan adlarının nasıl kullanılacağı ve uzantıların kimlere, hangi şartlarda satılacağı net olarak bilinmiyor.

BAŞKA ŞEHİRLER DE VAR

İstanbul ve Berlin dışında Viyana, Londra, Paris, New York ve Johannesburg gibi şehirler de benzer başvurularda bulundu. Önümüzdeki aylarda bütün bu şehirlerin de kendi alan adlarını kullanıma sunması bekleniyor.