BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  SPOR

İnter kara kara düşünüyor

Statlar konusundaki düzenlemeler, AC Milan ve FC İnter'in de bulunduğu pek çok kulübü zor durumda bıraktı.

Abone ol

İtalya'da futbolda şiddetle mücadele amacıyla hükümet, İtalya Milli Olimpiyat Komitesi (CONI) ve İtalya Futbol Federasyonu (FIGC) yetkililerinin dün Başbakanlık binasındaki zirve toplantısında belirledikleri ek önlemler paketi, Serie A ve Serie B takımlarını kara kara düşündürüyor.

Ek önlemlerin yarın hükümet tarafından bir kararnameye dönüştürülüp yürürlüğe girmesinin ardından, Serie A ve Serie B'deki pek çok kulüp, mevcut statları normlara uymadığı için maçları da seyircisiz oynamak zorunda kalacak.

İtalya'da statların uymaları gereken normlar, bir önceki merkez sağ iktidar döneminde 6 Haziran 2005 tarihinde dönemin İçişleri Bakanı Giuseppe Pisanu'nun imzasını taşıyan bir kararnameyle belirlenmişti.

Kararname, seyirci kapasiteleri 10 binin üzerinde olan statların uymaları gereken koşulları ayrıntılı biçimde sıralamaktaydı. Ancak, bu koşulların yerine getirilmesi hemen mümkün olmadığı için valiliklerin izniyle normlara henüz uymayan statlarda da maçların seyircili oynanmasına müsade edilirken, kötü koşullara sahip stadlar ise Pisanu kararnamesine takılmamak için seyirci kapasitelerini 10 binin altında beyan etme yolunu seçmişlerdi.

Bakanlar kurulunda yarın onaylanacak ek önlemler paketi ise normlara uymayan stadlarda maçların seyircisiz oynanmasını zorunlu kılıyor. Yeni kararnamede, seyirci kapasitesinin 5 veya 7 bini aşmaması hem de güvenlik garantisi istenecek.

SERİE A'DA KURALLARA UYGUN 4 STAT VAR

İtalya Serie A'daki takımlar açısından normlara tamamen uygun durumda sadece 4 stat bulunuyor.

Roma, Palermo, Torino ve Siena'daki statların tamamen normlara uygun olduğu belirtilirken, Cagliari, Messina, Reggio Calabria, Parma, Cenova ve Empoli'deki
statlar ise ''normlara neredeyse uygun hale getirilmiş'' durumda.

Milano, Floransa ve Livorna'daki statlar henüz normlara uygun olmamakla birlikte konuya ilişkin çalışmaların fiilen devam ettiği, Ascoli, Verona, Bergamo, Udine ve Catania kentlerinde ise statların normlara uygun hale
getirilmesini öngören projelerin onaylandığı ancak çalışmaların fiilen henüz başlamadığı ifade ediliyor.

Serie B'deki tablo ise kulüp ve yöneticileri düşündürüyor. Serie B'de top koşturan kulüpler içinde kurallara uygun sadece Torino ve Cenova statları gösteriliyor.

Bologna, Lecce, Bari ve Modena'daki statların bazı çalışmalar yapılmak suretiyle kurallara uygun hale getirilebileceği, La Spezia kentindeki stadın yenileme çalışmalarının devam ettiği ancak, Brescia, Napoli, Pescara, Piacenza, Trieste, Vicenza ve Bergamo'daki çalışmaların halen fiilen başlamadığı kaydedildi.

Serie B maçlarının oynandığı Treviso, Rimini, Arezzo, Frosinone, Crotone, Cesena, Mantova ve Verona'da ise kararname engeline takılmamak için stadyumların seyirci kapasiteleri 10 binin altında gösterilmekteydi.

Futbolda şiddeti engellemeye yönelik ek önlemler pakedinin yarın bakanlar kurulu tarafından kararnameye dönüştürülmesinin ardından, Catania'daki olaylardan
sonra tatil edilmiş lig maçlarının hafta sonunda başlaması öngörülüyor. Statların kurallara uygun olmaması nedeniyle Serie A ve Serie B'de pek çok maçın seyircisiz oynanma riski oldukça yüksek. CONI ve FIGC yetkililerinin, hangi
stadları normlara uygun sayacakları, dolayısıyla hangi maçların seyircili oynanabileceği de merak ediliyor..