BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,02
ALTIN 2.512,84
HABER /  GÜNCEL

İngiltere'deki Brezilyalılar ülkelerine dönüyor

Brezilya'da gelişen ekonomi, yurt dışında yaşayan vatandaşlarını ülkelerine geri dönmeye davet ediyor.

Abone ol

İngiltere'de yaşayan Brezilyalıların İngiltere'ye havası ve yüksek emlak fiyatları için göç etmedikleri aşikar.

Resmi rakamlara göre İngiltere'de yaşayan 50.000 Brezilyalı bulunuyor ancak bazı kaynaklara göre bu rakamın belirtilenin 4 katı olduğu sanılıyor.

Brezilyalılar, İngiltere'ye güneşli havadan vazgeçerek daha iyi iş imkanları ve ekonomik sebeblerden ötürü göç etmişti.

Ancak son zamanlarda Brezilya ekonomisinin büyüyerek dünyanın en büyük 6. ülkesi olması ve İngiltere'yi geride bırakması sonucu vatan hasreti çeken Breziyalıların sayısı giderek çoğalmakta.

Kuzey Londra'nın Willesden Junction bölgesinde Brezilyalılara ait iş yerleri birer birer kapanıyor. Nerdeyse her Brezilyalı ya temelli Brezilya'ya dönmeyi planlıyor ya da dönmeyi planlayan birini tanıyor.

Uyarı

İngiltedeki ekonomik kriz kısa süreli gibi görünsede, Uluslararası Para Fonu'na göre İngiltere'nin ekonomisinde yıllık sadece % 0.8'lik bir büyüme bekleniyor.

Brezilya'da ise ekonominin yıllık büyüme oranı % 3 olarak tahmin ediliyor.

Brezilyalılar derneği basın sözcüsü Simone Pereira Avrupa Birliğinde yaşanan ekonomik krizlerden ve Brezilya ekonomsinin büyümesinden dolayı birçok insanın Brezilya'ya dönmek istediğini söyledi.

Pereira, ancak Avrupa ülkelerinde özellikle ekonomik krizin vurduğu Portekiz ve İspanya'da yaşayan Breziyalıların hala İngiltere'ye göç ettiğini ekledi.

Brezilyalılar derneği İngiltere'de 2006 açıldı. 7000 aile üyesi olan dernek, üyelerinden yıllık 50 Sterlin aidat alıyor ve bunun karşılığında ailelere İngiliz bürokrasisi ve hatta psikolojik danışmanlık servisi sunuyor.

Artan Fiyatlar

Brezilya'da ekonominin genişlemesiyle birlikte günlük yaşam masraflarının arttığı da görülüyor.

IMF'ye göre tüketici fiyatları enflasyonun İngiltere'de yıllık %2.4 artış göstermesi beklenirken Brezilya'da ise bu rakam %5.2 olarak tahmin ediliyor.

Ancak Brezilya'da 1980'lerde ve 1990'larda yıllık % 2000 ila %3000 arası değişen enflasyon artış oranlarına göre %5.2'lik artış ekonominin düzelmekte olduğunu gösteriyor.

Gelişen ekonomiye rağmen İngiltere'ye veda etmeyi planlayan Brezilyalılar son 5 yılda artan ev fiyatları dolayısıyla hala tereddüt ediyor.

Capital Economics araştırma şirketindeki uzmanlar 2008 yılından bu yana ev fiyatlarının Sao Paulo'da 2 kat, Rio de Janeiro'da ise 3 kat yükseldiğini belirtti.

Capital Economics'den Neil Shearing Brezilya'da son yıllarda ev fiyatlarının ortalama %30-50 arası arttığını ifade etti.

İngiltere'de yaşayan Brezilyalılar ise bu rakamlar karşısında oldukça şaşkın.


Göç

İngiltere dışında diğer ülkelerde yaşayan Brezilyalıların da ülkelerine geri döndükleri gözleniyor.

Özellikle 1990'larda Japonya'ya göç eden Japon asıllı Brezilyalıların şimdilerde Japonya'dan Brezilya'ya geri dönmeleri dikkat çekiyor.

2008 yılından bu yana Japonya'da yaşayan Brezilyalıların sayısı 300.000'den 200.000'e düştü.

Son ekonomik gelişmelerle birlikte, İngiltere Brezilyalılar için hala gözde bir ülke olsa da artık gelenler İngiltere'de kalmayı değil sadece turist olarak ziyaret bulunmayı tercih ediyor.