BIST 10.269
DOLAR 32,25
EURO 34,79
ALTIN 2.439,22
HABER /  GÜNCEL

İngiltere'de 'farklı tecavüz kategorileri' tartışması

İngiltere Adalet Bakanı Kenneth Clarke'ın 'farklı tecavüz kategorileri var' sözleri büyük tartışma yarattı. Muhalefetteki İşçi Partisi, bakanın istifasını talep etti.

Abone ol

İngiltere Adalet Bakanı'nın farklı tecavüz kategorileri olduğunu ima eden açıklaması ülkede siyasi tartışmaya yol açtı.

Bakan Kenneth Clarke, BBC'ye yaptığı açıklamada "ciddi tecavüz" kategorisinin şiddet içerdiğini ve diğer tecavüzlerden farklı olduğunu söylemişti.

Clarke, aralarında tecavüz zanlılarının da olduğu suçluların, yasal sürecin erken safhalarında suçlu olduklarını belirtmeleri durumunda cezalarının azaltılması tartışmasıyla ilgili konuşuyordu.

Muhalefetteki İşçi Partisi, bakanın derhal görevden alınmasını talep etti.

Adalet Bakanı, BBC'nin radyo programına yaptığı açıklamada, tecavüz zanlılarına verilen ortalama cezanın 5 sene olduğunu söylemiş, buna reşit olmayan kişilerle girilen ilişkilerin de dahil olduğunu belirtmişti.

Clarke, sözlerine "Şiddet içeren ve kadının rızası olmadan gerçekleşen ciddi bir tecavüzde ise bundan daha ağır bir ceza veriliyor" diye devam etmişti.

Bakan daha sonra yaptığı bir açıklamada, sözlerinin bağlamından kopartıldığını vurguladı.

Clarke, tecavüzün ne koşullarda olursa olsun ciddi bir suç olduğunu düşündüğünü ifade etti ve seçtiği kelimelerin yanlış anlaşılmaya yol açmış olabileceğini kabul etti.

Ancak bakan, özür dilemesi gerekmediğini savundu.

Başbakan David Cameron ise, tecavüzün en ciddi suçlardan biri olduğunu ve zanlıların ağır cezalara çarptırılmasının şart olduğunu belirtti.