BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İngiltere'de doğanın değeri 'milyarlarla ölçülüyor'

İngiltere'de yayımlanan bir araştırmaya göre, insanın doğayla ilişkisine ve yakınlığına artık ekonomik anlamda değer biçebilmek mümkün.

Abone ol

Yemyeşil bir parka veya nehir kıyısında yapılan bir yürüyüşün ya da şehir dışında, kırlık alanlarda veya göl kenarında gezmenin "mali değeri" ne olabilir?

İngiltere'de yayımlanan Ulusal Ekosistem Değerlendirmesi'ne göre, insanın doğayla ilişkisine ve yakınlığına, artık parasal anlamda değer biçebilmek mümkün.

Yeşil alanlarda dolaşmayı seven insanlar daha sağlıklı oldukları için, pahalı sağlık hizmetlerine de ihtiyaç duymuyorlar.

İngiltere'de 700 bilim adamının katılımıyla yapılan iki yıllık araştırma sonunda, kentlerdeki yeşil alanların, İngiliz ekonomisi için, 3 milyar dolar civarında bir değer taşıdığı hesaplandı.

Kişinin bir yeşil alan yakınında yaşamaktan sağladığı yıllık yarar, yılda 300 sterlini buluyor.

Ulusal Ekosistem Değerlendirmesi'nde, on yıllardır daha fazla gıda maddesi ve diğer maddeler üretilmesine ağırlık verildiği ve bu şekilde, doğanın gizli bir servet sunan diğer alanlarında zarara yol açıldığı belirtiliyor.

Böceklerin çiçek tozlarını taşıması ve suyun arınması gibi doğal süreçler de, bir anlamda, toplumun ekonomik kaynaklarının tasarrufu olarak değerlendiriliyor.

Ulusal Ekosistem Değerlendirmesi'nde, planlamacıların genellikle, kereste ya da konut yapılabilir arsa örneklerinde olduğu gibi, doğal kaynakların piyasa değerinden söz ettikleri ve doğal çevrenin asıl değerinin farkına farmadıkları kaydedilidi.

İngiltere hükümeti söz konusu raporun çok büyük önem taşıdığını ve gelecekteki politikaları belirlemekte önemli bir kaynak oluşturacağını bildirdi.