BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Güney Kore gizli görüşmeyi doğruladı

Güney Kore, Kuzey Kore ile 3 kez gizlice görüştüğünü doğruladı

Abone ol
Güney Kore, medyada yer alan ve bu yıl Kuzey Kore 3 gizli görüşme yapıldığı yönündeki haberleri doğruladı.

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı, dün geçtiği haberinde, Kuzey Kore ile Güney Kore arasında bu yıl 3 gizli görüşme yapıldığını bildirmişti. Konu Güney Kore'de gündemi oluştururken, Seul yönetimi bugün yaptığı açıklamada, gizli görüşme haberlerini doğruladı.
Güney Kore, Kuzey Kore ile yeniden görüşme masasına oturmak için Cheonan gemisi ve Yeonpyeong Adası olaylarından dolayı özür şartı koymuştu. Habere göre, Güney Kore gizli görüşme sırasında diplomatik ilişkileri yeniden başlatmak için Kuzey Kore'ye zarf içinde para uzatarak özür manasına gelecek ifadeler kullanmasını teklif etmiş. Haberler üzerine ilk açıklama dün Güney Kore Birleşme Bakanlığı'dan geldi. Açıklamada bakanlık Kuzey Kore'nin bu tür ifadelerinin gerçeği çarpıttığını ifade etti.

Birleştirme Bakanlığı, bugün de Kuzey Kore'nin iddialarının bir kısımını doğruladı. 3 kez gizli görüşüldüğünü doğrulayan Birleştirme Bakanı Hyeon İn-teak, para teklifi iddialarına ise farklı bir açıklama getirdi. "Kuzey Kore ile Güney Kore arasında ilişkilerin yeniden devam edebilmesi için Kuzey Kore'nin malum konularda özür dilemesi gerekiyor." diyen Bakan Hyeon, sözlerini şöyle devam ettirdi: "Bu yüzden Kuzey Kore'nin özür dilemesini sağlamak için görüşmeler sırasında bazı çabalarımız olmuş olabilir. Lakin bu tip çabaların, Kuzey Kore'nin iddia ettiği şekil olduğunu tasvir etmek bile abes diye düşünüyorum."

MUHALAFETTEN, İKTİDARA HEM ÖVGÜ HEM ELEŞTİRİ

Güney Kore ana muhalefet Demokrat Parti Genel Başkanı Sohn Hak-kyu gelişen olaylar ile alakalı Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak'a hem yüklendi, hem de övdü. "Bize özür dilemeden görüşmeyiz diyorlar, kendileri görüşüyorlar. İki yüzlü madalyon gibi bir siyaset işte!" diyen Genel Başkan Sohn, "Biz hep diyoruz. Dibindeki ülke ile ilişkilerin kesik olması gibi bir şey olabilir mi? Bu tip girişimleri takdir ediyoruz. Kim yaparsa yapsın desteğimiz arkadadır." diyerek iktidara destek vermeyi de ihmal etmedi.