BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,60
ALTIN 2.382,45
HABER /  GÜNCEL

İngiltere öğrenci vizesinde sahtekârlık

BBC'nin öğrenci vize sisteminde sahtekârlık yapıldığını ortaya çıkarması sonrasında İçişleri Bakanlığı bir şirket tarafından yapılan İngilizce sınavlarını askıya aldı. İçişleri Bakanı May BBC'nin görüntülerini 'şok edici' olarak nitelendirdi.

Abone ol

BBC'nin öğrenci vize sisteminde sahtekârlık yapıldığını ortaya çıkarması sonrasında İçişleri Bakanlığı bir şirket tarafından yapılan İngilizce sınavlarını askıya aldı.

BBC'nin Panoroma programının gizli kamerayla çektiği görüntülerde bir oda dolusu adayın öğrenci vizesi alabilmek için girdikleri İngilizce sınavında sahtekârlık yaptıkları görülüyor.

İş İngilizcesi seviyesini ölçmesiyle bilinen TOEIC sınavı, İngiltere'deki AB üyesi olmayan ülkelerden gelen öğrencilerin vizelerini uzatmalarına da yardımcı oluyor. Sınavı dünyanın en büyük dil seviyesini belirleme merkezlerinden biri olan The English Testing Service (ETS) şirketi düzenliyor.

Her yıl AB üyesi olmayan ülkelerden gelen 100 bine yakın kişi, İngiltere'de kalışlarını uzatmak için öğrenci vizesi alıyor.

BBC'nin sınava başvuran bir öğrencinin yardımıyla elde ettiği gizli kamera görüntülerinde, İngilizce düzeyleri düşük olan öğrencilerin İngiltere'de yasadışı çalışabilmek için öğrenci vizelerini uzatmaya çalıştıkları görülüyor.

Haberde bir öğrenci Londra'nın batısındaki Studentway Education danışmanlık firmasına gidiyor. Burada öğrenciye hiç İngilizce konuşamayan kişilerin bile sınavı başka yollarla geçebileceği söyleniyor.

Danışmanlık şirketinin müdürü Varinder Bajarh öğrenciye "senin yerine başka biri sınava girecek, fakat orada olduğunu kanıtlamak için sınav yerinde fotoğraf çekimi için hazır bulunmalısın" diyor.

Sınav geçme bedeli 500 sterlin

Görüntülerdeki öğrenciye normal ücretin yaklaşık 3 katı olan 500 sterlin (yaklaşık 1, 825 TL) karşılığında sınavı geçme garantisi veriliyor.

Sınav ücretinin ödenmesi sonrasında öğrenci, onaylı sınav merkezlerinden biri olan İngiltere'nin güneyindeki Eden College International okuluna gidiyor. TOEIC sınavı öğrenci için düzenlenmiş olsa da öğrenci bu sınava girmiyor. Görüntülerde sınav merkezindeki 14 öğrenci için sözlü ve yazılı sınava başka kişilerin girdiği görülüyor.

Gerçek başvuru sahiplerinin yapması gereken tek şey, sınava girdiklerini kanıtlayacak olan resimlerinin çekilmesi için sınav merkezinde beklemek.

Bir hafta sonra öğrenciler çoktan seçmeli bir sınava girmek için tekrar sınav merkezinde bir araya geliyor.

Bu sefer öğrencilere sınavın tüm yanıtları yüksek sesle okunuyor.

Sınav merkezindeki odada görülen 20'ye yakın öğrenci iki saat süren sınavı 7 dakikada bitiriyor.

Banka hesaplarında da sahtekârlık

Birkaç gün sonra BBC için danışmanlık şirketine geri giden öğrenciye sınavı geçtiğini gösteren TOEIC sertifikası veriliyor. Öğrencinin sınavın üç bölümünden de geçtiği hatta konuşma bölümünden tam puan aldığı görülüyor.

Eden College sahtekârlık yapıldığı ile ilgili bilgisi olmadığını belirterek okulun sorumluluğu konusundaki iddiaları yalanladı. Fakat sınav merkezi geçen yıl üç şerbest TOEIC gözetmeni ile ilgili benzer iddiaları soruşturduğu ve soruşturma sonrasında gözetmenlerin sözleşmelerinin yenilenmediğini açıkladı.

BBC'nin haberi, dil sınavı dışında banka hesap özetlerinde de sahtekârlık yapıldığını gösteriyor.

Görüntülerde vizesini uzatmak için hesabında yeterli parası olmayan bir öğrenciye danışmanlık şirketi yardımcı olmayı öneriyor. Şirket yetkilisi Hindistan'da öğrenci ile aynı isimde birini bularak onun hesabındaki parayı sanki öğrencinin parasıymış gibi gösterebileceğini söylüyor.

BBC'nin görüntüleri gösterdiği İçişleri Bakanı Theresa May durumu "şok edici" olarak nitelendirdi. May, ETS'nin İngiltere'de düzenlediği tüm sınavların askıya alındığını açıkladı.