BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,89
ALTIN 2.429,98
HABER /  GÜNCEL

İngiltere Maliye Bakanı'ndan kötü haber

Maliye Bakanı George Osborne İngiltere ekonomisinin bu yıl hedefleri tutturamayarak küçüleceğini ve ekonominin düze çıkmasının tahmin edilenden üç yıl uzun sürerek 2018'i bulacağını söyledi.

Abone ol

Maliye Bakanı George Osborne sonbahar ekonomik değerlendirmesinde İngiltere ekonomisinin bu yıl hedefleri tutturamayarak yüzde 0,1 oranında küçüleceğini ve bütçe açığının da beklentileri aştığını açıkladı.

Daha önce 2012-2013 yılında ekonomi için yüzde 0,8 büyüme tahmin edilmişti.

Bakana göre, Bütçe Plan Dairesi hedeflerdeki şaşmadan euro bölgesinde yaşanan krizi sorumlu tutuyor ve ekonominin gelecek yıl rayına oturacağını söylüyor.

Ana muhalefet İşçi Partisi sıralarından yükselen protestolar arasında sözlerini sürdüren Osborne, "Biraz zaman alıyor ama İngiltere ekonomisi hayatımızda gördüğümüz en büyük mali çöküntüden sonra iyileşme sürecinde" dedi.

İngiltere Maliye Bakanı, her yıl yapıldığı üzere, parlamentoya ekonominin gidişatı üzerine ayrıntılı bilgi verirken, "Çetin bir yoldayız ama az kaldı. İngiltere doğru yolda ve şu an yolumuzdan geri dönmek bir felaket olur" diye konuştu.

İyileşme sürecine 3 yıl eklendi

George Osborne, kamu borçlarının ödenmesi hedefini de tutturamayacağını ve ekonominin düze çıkmasının önceden tahmin ettiğinden üç yıl daha uzun süreceğini söyledi.

Osborne daha önce kamu harcamalarındaki kesintilerle kamu borçlarının gayri safi yurtiçi hasılaya oranının, 2015-16 mali yılında yani gelecek genel seçimlerin yapılacağı yıl düşmeye başlayacağını söylüyordu.

Ancak Osborne, şimdi kemer sıkmaya üç yıl daha, 2018 yılına kadar devam etmek gerekeceğini söylüyor.

Maliye Bakanı buna karşılık. yeni yılda yakıt vergisine yapılması planlanan zammı gelecek mali yıla bıraktığını bildirdi.

İngiltere Maliye Bakanları parlamentoya ekonomik gidiş konusunda yılda iki büyük açıklama yapıyorlar. Bunlardan biri Maliye Bakanı George Osborne'un bugün yaptığı ve İngiltere'de Sonbahar Açıklaması olarak bilinen bir tür mini bütçe raporu, diğeri de ilkbaharda yeni mali yıla girmeden önce yapılan bütçe konuşması.

Sonbahar Açıklaması genel olarak bütçe ve plan hedeflerinin ne ölçüde tutturulabildiği konusunda bir brifing işlevi görüyor.