BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,79
ALTIN 2.439,17
HABER /  DÜNYA

ABD'yi ayağa kaldıran ölüm fotoğrafı

Ölmeden saniyeler önceki fotoğrafını basan gazete ülkede olay yarattı. Zira muhabir Han'a yardım etmek yerine ölümünü çekti.

Abone ol

Tabloid gazete "The New York Post"un metro tarafından ezilerek feci şekilde can veren 58 yaşındaki Ki-Suck Han'ın ölmeden saniyeler önce çekilen fotoğrafını manşetine taşımasına tepkiler yağıyor.

Times Meydanı yakınlarındaki bir metro istasyonunda gerçekleşen olayda, 58 yaşındaki Ki-Suck Han metronun altında kalarak feci şekilde can vermişti.

ki-suck-han.jpgGörgü tanıkları bu olayla ilgili Han'ın etraftakileri rahatsız eden bir kişiyi sakinleştirmeye çalışırken bu kişi tarafından raylara itildiğini söyledi.

Han'ın ölmeden saniyeler önceki fotoğrafını manşetine "Ölüme Mahkum" başlığıyla taşıyan "The New York Post" gazetesi ve fotoğrafı çeken Umar Abbasi, ABD'de tartışma yarattı.

GAZETEYE TEPKİ YAĞIYOR

Okurlar, sosyal medyadan, fotoğrafı görüntüleyen "serbest fotoğrafçı" Umar Abbasi'nin ölüm öncesi anı görüntülemek yerine neden Han'a yardım etmediğini sorgulayan mesajlar yağdırıyor.

Twitter'da yaşanan yoğun tartışmalarda kullanıcılar New York Post'u iğrenç ve etik dışı olmakla suçladı.

The New York Post konuyla ilgili yaptığı açıklamada Abbasi'nin “trene doğru koştuğunu ve görevliyi uyarmak için sürekli olarak flaşını yakıp söndürdüğünü” belirtti.

Atlantic Wire’dan Alexander Abad-Santos, bu açıklamayı eleştirerek, “Flaşla kondüktörün dikkatini çekmek hatta kendisini bu yolla kör etmek, metronun peronuna asılı halde duran bir insana yardım etmenin yolu gibi görünmüyor” dedi.

Buna karşılık başka bir görüş ise kondüktörün dikkatini flaşla çekmenin peronda asılı kalan birine yardım etmek gibi görünmediği yönünde.

FOTOĞRAFI ÇEKEN ADAM KONUŞTU

Fotoğrafın sahibi Umar Abbasi gelen tepkilere anlam veremediğini belirterek olayın nasıl yaşandığını anlattı:

"Metroyu beklerken birden itişip kakışma sesleri duydum. O sırada trenin geldiği anonsu yapıldı ve bir anda metro raylarına düşen birini gördüm. Bir anda koşmaya başladım, kameramın ayarları bile yapılmamıştı ve rastgele fotoğraf çekip flaş patlattım. O anki tek düşüncem ve amacım kondüktörün flaşları farkedip treni durdurmasıydı. Neyi görüntülediğimin bile farkında değildim, sadece yaklaşmakta olan trene bakıyordum."

new-york-post-ki-suck-han-619x348.jpg

ASLA YETİŞEMEZDİM

"Her şey çok çabuk oldu. Tren 22 saniye içinde adama çarptı. O sırada adamı raylara iten kişi bana doğru koşuyordu ve beni de aşağıya itecek diye korktum. Olayın gerçekleştği noktaya oldukça uzaktım ve ne yaparsam yapayım yetişemezdim. Ben ona yetişene kadar tren çoktan adama çarptı ve olayın yakınındaki hiç kimse adamı yukarı çekmek için hamlede bulunmadı."

HİÇ YARDIM İSTEMEDİ

"Sürekli kafamda dönüp duran şey ise adamın hiç yardım için bağırmamış olması. Hiç yardım istemedi, hiç sesi çıkmadı. Laura Kaplan adında genç bir doktor vardı. Hemen yardıma geldi ama yapılacak bir şey yoktu ama yine de çabaladı. Bir anda herkes video ve fotoğraf çekmeye başladı. Ben onlara geri çekilmeleri için bağırdım çünkü doktor işini yapamıyordu ve doktor bana teşekkür etti."

ki-suck-han-2.jpg

ÇEKTİĞİM FOTOĞRAFA BİLE BAKMADIM

"Olaydan sonra fotoğraflara bakmadım bile, çünkü fotoğraf çektiğimin bile farkında değildim. Daha sonra ofise geldiğimde hafıza kartını bilgissayara taktım ve dedektifler fotoğrafları incelemeye başladı. Ben ise fotoğraflara çok sonra, gece baktım ve kalbim yerinden fırlayacaktı. Çok üzücü bir andı benim için."

KİMSE YUKARI ÇEKMEDİ

"Fotoğraflara gelen tepkiler beni çok şaşırttı. Koltukları başından beni eleştiren insanları dikate almayacağım çünkü onlar olay anında orada değildiler. Olsalardı ne yapacaklarını bilemezlerdi. Benim kamerayı kurup, ayarlarını yapıp fotoğraflar çektiğimi sanıyorlar. Ben halbuki trene doğru koşuyordum. Asıl üzücü olan şu ki olaya yakından tanık olan kişiler vardı ve hiçbiri adamı yukarı çekmek için hamle yapmadı. O insanları fotoğraflarda da görebilirsiniz. Gerçek şu ki yetişemezdim, eğer imkanım olsaydı yardım ederdim ama tren benden çok daha hızlıydı."

ONU RAYLARA İTİP ÖLÜMÜNÜ İZLEDİM

Ki Suk Han'ı tren raylarına iterek ölümüne sebebiyet veren kişinin 30 yaşındaki evsiz Naeem Davis olduğu belirlendi.

Davis polise verdiği ifadede olaydan sonra orada durup trenin adama çarpmasını izlediğini söyledi.

Davis durumu kendi açısından, "Beni yalnız bırakmasını söyledim fakat o beni rahatsız etmeye devam etti ben de onu kendimden uzaklaştırmak için ittim" diye açıkladı.