BIST 10.730
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.502,67
HABER /  GÜNCEL

İngiltere, Kaddafi rejimiyle işbirliği iddialarını araştıracak

Başbakan David Cameron, İngiliz gizli servisinin yakın geçmişte Libyalı rejim muhliflerini Kaddaffi'ye teslim ettiği yönündeki iddiaların soruşturulacağını belirtti.

Abone ol

İngiltere başbakanı David Cameron, İngiltere’nin bazı Libyalı muhalifleri terörist oldukları gerekçesiyle Kaddafi’ye teslim ettiği iddialarının ciddi bir şekilde araştırılacağını belirtti.

Cameron'un Lordlar Kamarsı'nda yaptığı açıklama ABD ve İngiltere'nin ülkede yaşanan isyana dek Kaddafi rejimi ile işbirliğini ortaya koyan belgelerin gün ışığına çıkması ardından geldi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından Trablus'ta bulunan belgelerde, Libya istihbaratı ile CIA, MI6 ve diğer bazı istihbarat kurumları arasındaki yazışmalar ortaya konuyor.

David Cameron iddiaların araştırılmasıyla yalnızca İngiltere'nin imajına gölge düşüren suçlamaların aydınlatılmasını değil yanlış uygulamalara yol açmış olabilecek İngiliz güvenlik birimlerinin de doğru yola sevke dilmesini hedeflediklerini belirtti.

Cameron son iddiaların, İngiliz güvenlik birimlerinin ülke dışında işkence uygulamalarına karıştıklarına dair şüphelerin araştırıldığı Gibson Soruşturması'na dahil edileceğini belirtti.

İsyancılardan biri de mağdur

Abdül Hakim Belhac

Kaddafi rejimi ile ABD ve İngiltere arasındaki yazışmaların ortaya çıkması ardından Libya'daki Kaddafi karşıtı hareketin liderlerden birinin de 2004 yılında CIA ve MI6 örgütleri tarafından yakalanıp, Libya'ya teslim edildiği anlaşıldı.

Kaddafi'nin Trablus'tan ayrılması ardından şehri kontrol eden birliklerin lideri Abdül Hakim Belhac, CIA ve MI6 tarafından Bangkok'da yakalanıp Libya'ya teslim edildikten sonra işkenceden geçirildiğini söyledi.

BBC muhabiri Jeremy Bowen'a konuşan Benhac kendisi ve ailesinin maruz kaldıklarının yasa dışı olduğunu ve bu sebeple kendilerinden özür dilenmesi gerektiğini belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından ortaya çıkarılan belgeler, CIA'nın 2002 ile 2004 yılları arasında bir dizi islamcı militanı kaçırarak Kaddafi rejimine teslim ettiğini gösteriyor.

Ortaya çıkan belgelere göre, 2004 yılında İngiltere de gizli servis MI6 üzerinden Albay Kaddafi'ye Libya'daki rejim karşıtı islamcı muhalifler hakkında bilgiler vermiş.

Yazışmalar ABD yönetiminin Terörle Mücadele olarak tanımladığı döneme ilişkin.