BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.521,17
HABER /  GÜNCEL

Fransa'da Chirac davası Chirac'sız başladı

Fransa eski cumhurbaşkanı Jacques Chirac, hakkında açılan yolsuzluk davasının ilk duruşmasına sağlık sorunları sebebiyle katılmadı.

Abone ol

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac hakkındaki yolsuzluk davasına bugün başlandı. Ancak, Chriac davanın ilk duruşmasında sağlık sorunları sebebiyle katılmadı.

Mahkeme yargıcına iletilen bir doktor raporunda, eski liderin geçmişi hatırlamakta zorlandığı ve güvenilir cevaplar vermediği öne sürüldü.

Neticede, eski cumhurbaşkanın gıyaben yargılanma talebi mahkeme heyeti tarafından kabul edildi.

Kendisine yöneltilen suçlamaları reddeden Chirac, 20 yıl önce Paris belediye başkanı olduğu dönemde partisine yasadışı yollarla parasal kaynak sağlamakla itham ediliyor.

"İfade vermek isterim"

Chirac'ın davasına yargıçlık eden Dominique Pauthe duruşmanın başında savunma avukatları tarafından sunulan mektubu okudu.

Mektupta, Jacques Chirac'ın "herkesin yasal önünde eşit olduğunu ortaya koyacağı için" ifade vermekten memnuniyet duyacağını belirttiği söylendi.

Savunma tarafı mahkeme heyetine ayrıca Chirac'ın Nisan ayında çekilmiş beyin tarama kayıtlarının da yer aldığı dört sayfalık bir sağlık raporu sunduğu bildirildi.

Yargıç Dominique Pauthe, Chirac'ın gıyabında yargılanma talebinin, sağlık durumu sebebiyle kabul edildiğini açıkladı.

Paris'ten bildiren BBC muhabiri Christian Fraser, mahkeme heyetinin kararının Chriac'ın yargılanmasını talep eden kesimleri öfkelendirebileceğine dikkat çekiyor.

Fraser, bu kesimlerin Chirac'ın sağlık durumuyla ilgili ikinci bir rapor sağlanması gerektiğini dile getirdiklerini belirtti.

Eski cumhurbaşkanının katılmadığı dava sürecinin adil işlemeyeceği yönündeki endişeler, idda makamı tarafından da dile getirildi.

Yolsuzluk iddiası

Eski cumhurbaşkanı, 1990'lı yılların başında Paris belediye başkanıyken, kendi partisi için çalışanlara ödeme yapmak için kamu fonlarını kullandığı iddialarını reddediyor.

Chirac, Fransa'da İkinci Dünya Savaşı'nda Nazilerle işbirliği yapan Marshal Petain'den sonra, cezai suçlamalar yöneltilen ilk cumhurbaşkanı oldu.

Yolsuzluk suçlaması 20 yıl öncesine gitse de, Jacques Chirac bunun 12 yılı boyunca cumhurbaşkanlığı görevinin kendisine tanıdığı dokunulmazlıktan faydalanmıştı.

Dava Fransa'da önemli bir siyasi gelişme olarak görülüyor, çünkü geleneksel olarak cumhurbaşkanları siyasi çekişmelerin üzerinde olarak kabul ediliyor.

Dava iki sivil toplum kuruluşunun girişimiyle başlatıldı.

Avukatları 78 yaşındaki Chirac'ın hafıza kaybı sorunu olduğunu söyleyerek mahkemeye çıkmasının mümkün olmadığını belirtmişlerdi.