BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,91
ALTIN 2.431,53
HABER /  GÜNCEL

İngiltere, İran bankalarıyla ilişkiyi kesti

İngiltere'deki tüm kredi ve finans kuruluşlarına İranlı bankalarla olan tüm ilişkilerin durdurulması çağrısı yapıldı. Gelişme İran'ın nükleer faaliyetlerine karşı yaptırım olarak gündeme geldi.

Abone ol

İngiltere, İran'la olan tüm mali ilişkilerini durduracağını açıkladı.

Maliye bakanı George Osborne tarafından yapılan açıklamada, söz konusu yaptırım kapsamında İran Merkez Bankası da dâhil olmak üzere herhangi bir İran bankasıyla ilişki kurulmasının engelleneceği bildirildi.

Maliye Bakanı Osborne'un açıklamasını takiben, yerel saatle saat 15.00'te (TSİ 17.00) İngiltere'deki tüm kredi ve finans kurumlarına İran'ın finans kuruluşlarıyla iş ilişkilerini ve para transferlerini durdurma çağrısı yapıldı.

İngiliz hükümetince açıklanan yeni mali yaptırım, İran'ın nükleer faaliyetlerine geçen hafta yayımlanan Birleşmiş Milletler raporunda Tahran hükümetinin nükleer silah geliştirmekte olduğu endişesine vurgu yapılmasını izliyor.

İngiltere'de 2008 yılında yürürlüğe giren Terörle Mücadele Yasası kapsamında ilk kez bir ülkenin bankacılık sektörünün İngiltere'yle teması kesiliyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Raporu

Geçtiğimiz hafta Birleşmiş Millletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu IAEA, İran'ın nükleer programından duyulan kaygının giderek arttığını bildirmişti.

Başkan Yukiya Amano'nun hazırladığı ve toplantıda tartışılan raporda, "İran'ın nükleer tesislerinde nükleer silah üretmeye yönelik kimi faaliyetlerde bulunulduğuna ilişkin güvenilir kaynaklardan istihbarat alındığı" yolundaki ifadeler dikkat çekmişti.

İran'ın Atom Enerjisi Kurumu'ndaki temsilcisi Ali Aşgar Sultaniye ise Tahran'ın nükleer faaliyetlerini askıya almayacağını söylemişti.

Tahran yönetimi nükleer faaliyetlerinin barışçıl amaçlarla olduğunda ısrarlı.

ABD ve müttefikleri İran'a daha sıkı yaptırımlar uygulanmasından yana.