BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,67
ALTIN 2.407,97
HABER /  GÜNCEL

IMF-AB: Macaristan mali destek talep etti

Budapeşte'nin IMF ve AB'den resmi 'mali destek' başvurusunda bulunduğu bildirildi. Uzmanlar, Macar hükümetinin bütçe açığı ve forint'in değer kaybetmesi karşısında piyasalara güven verme amacıyla hareket ettiğini söylüyor.

Abone ol

IMF ve Avrupa Komisyonu'ndan yapılan açıklamada Macaristan'ın iki kurumdan mali destek talebinden bulunduğu bildirildi.

Yapılan açıklamada, Macar yetkililerin iki kurumdan sağlanacak "olası mali desteği önlem olarak değerlendirdikleri" bildirildi.

Euro bölgesi borç krizinin derinleşmesiyle, Macar hükümetinin toplam borcunun milli hâsılaya oranı yüzde 82'yi bulurken, ulusal para birimi forint ciddi miktarda değer kaybetti.

Geçen hafta Macar ekonomi bakanlığından yapılan açıklamada borç açığını kapamak amacıyla tasarruf önlemleri yerine büyümeye destek olabilecek hamleler konusunda IMF ve AB ile görüşmelerin sürdüğü bildirilmişti.

Geçen hafta forint rekor düşüş yaşamış ve hükümet tahvilleri değer kaybetmişti.

Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşları Macaristan'a uyarıda bulunarak, büyüme öngörüsünün olumsuz seyri sebebiyle ülkenin yatırıma elverişlilik notunun düşürülmesinin gündemde olduğunu belirtmişlerdi.

Amaç güveni artırmak

Macaristan 2008'de IMF'nin ön ayak olduğu kurtarma yardımından faydalanmış, ancak IMF'yle olan anlaşma 2008 yılında sona erdirilmişti.

Ülkede 2008'den bu yana, bankalara yüksek vergi oranları devreye sokulması ve emeklilik fonunun kamulaştırılması gibi sert önlemlerde uygulanmakta.

Budapeşte'den BBC Türkçe'ye bildiren Tarık Demirkan'a göre Macar hükümeti IMF'yle cari dengelerin korunması amacıyla öncelikle bir "teminat" anlaşması yapmak istiyor.

Bu, IMF'den pratikte kredi alınmayacağı, ancak Macaristan darda kalırsa, IMF'nin muslukları açacağı anlamına geliyor.

Demirkan Burada amaçlananın uluslararası piyasaların Macaristan'a olan güvenini korumak ve kredi derecelendirme kurumlarının, Macaristan'ın kredi notunu düşürmesini engellemek olduğunu belirtiyor.