BIST 10.046
DOLAR 32,46
EURO 34,65
ALTIN 2.391,35
HABER /  GÜNCEL

İngiltere: Helmand'da altı asker 'kayıp'

Afganistan'da altı askerin bir patlama sonucu öldüğüne inandıklarını duyuran İngiliz ordusu, ülkede son beş yılın en ciddi kayıplarından birini vermiş oldu.

Abone ol

İngiltere Savunma Bakanlığı Afganistan'ın güneyinde altı askerinin bir patlama sonucu öldüklerine inanıldığını açıkladı.

Askerlerin dün akşam devriyeye çıktıkları sırada, araçlarının bir patlamaya hedef olduğu duyuruldu.

Askerlerin kimlikleri henüz açıklanmadı, ancak aileleri gelişmelerden haberdar edildi.

Askeri sözcüler henüz Warrior tipi zırhlı araca ulaşamadıklarını, bu nedenle askerlerin statüsünü 'kayıp' olarak verdiklerini belirtti.

Ancak araca neden ulaşılamadığı konusunda ayrıntı verilmedi.

BBC muhabiri Jonathan Beale askerleri taşıyan aracın bir anti-tank mayınına ya da yol kenarına yerleştirilmiş bir bombaya çarptığının sanıldığını söylüyor.

Haberler teyit edilirse bu, İngiltere'nin Afganistan'da verdiği en büyük can kayıplarından biri olacak ve ülkede şimdiye dek ölen İngiliz asker sayısı 404'e yükselecek.

Bundan daha ağır kayıp verilen tek vaka, 2006 yılında Nimrod tipi bir uçağın düşmesi sonucu 14 askerin ölümüydü.

İngiliz Başbakanı, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı olayı kınayan açıklamalar yapıp üzüntülerini bildirdiler.

Afganistan'ın güneyindeki Helmand, 10 yılı aşkın süre önce Afganistan'daki savaşın başlamasından bu yana yabancı askerlerin en fazla kayıp verdiği bölge.

Taliban, Afganistan'daki haşhaş üretiminin yarısını sağlayan bölgenin denetimini elinde tutmak için güçlü bir direniş gösteriyor. Bu bölge geleneksel olarak Kandahar gibi, Taliban'a yakın duran aşiretlerin bulunduğu bir kesim.

İngiltere'nin Afganistan'daki 9500 askerinin büyük bölümü Helmand'da görev yapıyor. Bölgede binlerce ABD askeri de var.

19 Ocak'ta da ABD yine Helmand bölgesinde büyük kayıplarından birini yaşamış, helikopterleri düşen altı Amerikan deniz piyadesi ölmüştü.

Bu arada Afgan yetkililer, Pakistan sınırı yakınlarındaki Spin Boldak'ta bir pazaryerinde, motosiklete yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu en az dört kişinin öldüğünü duyurdu.

Saldırıda en az dokuz kişi de yaralandı. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.