BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,86
ALTIN 2.385,50
HABER /  DÜNYA

İngiltere Dışişleri Bakanı’ndan Suriye uyarısı

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye’deki çatışmaya politik bir çözüm bulunamaması durumunda Suriye’yi ve komşularını kötü sonuç...

Abone ol

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye’deki çatışmaya politik bir çözüm bulunamaması durumunda Suriye’yi ve komşularını kötü sonuçların beklediği konusunda uyardı.
İngiltere Parlamentosu’nda Avam Kamarası’na yaptığı konuşmada Suriye konusunu ele alan Hague, ülkedeki çatışmaya politik bir çözüm bulunamadığı takdirde uluslararası toplumun “daha büyük çapta bir insani faciayla, daha kapsamlı bir radikalleşme ve daha derin bir mezhepsel bölünmeyle birlikte daha çok katliam ve hatta Suriye devletinin çöküşüyle” karşı karşıya kalabileceği uyarısını yaptı. “Aşırıcılığı kontrol altına alacak ve mültecilerin evlerine dönmelerine olanak tanıyacak geçici bir hükümetin kurulmasını sağlayacak ve Suriye’deki katliamı sonlandıracak bir çözüm için çabalamalıyız” diyen İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, iki tarafın da daha fazla can kaybı olmadan, uluslararası terörizm artmadan ve komşu ülkelere ciddi tehditler oluşmadan askeri bir başarı elde edemeyeceğini belirtti.
Hague, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı da Suriye’deki muhaliflerin olası silahlandırılması yönünde “hiçbir seçeneğin masadan kaldırılmadığı” konusunda uyararak, İngiltere’nin AB’nin Suriye’ye uyguladığı silah ambargosunda daha fazla değişiklik yapması için baskı uygulayacağını söyledi. Hague ayrıca, İngiltere’nin Esad rejiminin sivillere karşı kimyasal silah kullandığına dair inancını koruduğunu ancak kimyasal silah kullanımının boyutlarının henüz belirlenemediğini ifade ederek, “Rejimin kimyasal silah kullanmaya devam ettiğine dair kısıtlı ancak ikna edici bilgiler alıyoruz. Suriye içerisinden sarinin kullanıldığına dair fizyolojik örnekler var, fakat bunun boyutları henüz belirlenebilmiş değil” şeklinde konuştu.
BM’nin bu yönde başlattığı soruşturmaları hoş karşıladıklarını söyleyen Hague, soruşturmalar kapsamında bütün güvenilir iddiaların incelenmesi ve konu ile ilgili bölgelerin de erişime açık olması gerektiğini ifade etti. İngiltere’nin Suriye’ye yapılan insani yardımda üstlendiği önemli role de değinen Hague, “Bu güne kadar yaptığımız insani yardım, geçen hafta Sayın Başbakanın, Suriye’de muhaliflerin elinde olan ve çekişmeli bölgelerde bulunan ihtiyaç sahibi Suriyelileri desteklemek için yapılacağını açıkladığı 30 milyon poundla birlikte toplamda 171,1 milyon pounda denk geliyor” dedi.
(İHA)