BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,80
ALTIN 2.398,90
HABER /  DÜNYA

İngiliz gazetesinden ilginç bir iddia daha

Suriye’de rejimin en etkili isimlerinden bazılarının saf değiştirerek muhaliflere katılması Suriye lideri Beşar Esad’a büyük darbe vurmuştu.

Abone ol

Bunların arasında en önemli isimler ise Başbakan Riyad Hicab ve Esad’ın eski sağ kolu ve çocukluk arkadaşı Tümgeneral Manaf Tlass’tı...

Ancak İngiltere’nin saygın gazetelerinden Times ortaya ilginç bir iddia attı. Habere göre, Avrupa ülkeleri Suriyeli yetkililere taraf değiştirmeleri için bavul dolusu para verdi. Rüşvet verme kararı, mayısta Katar’da yapılan ve Avrupa ülkelerinin Şam ve Doha büyükelçilerinin katıldığı bir toplantıda alındı. Rusya’nın Esad’a verdiği desteğin Annan Planı’nı etkisiz bırakacağını düşünen elçiler, “rejim içindeki kopuşların teşvik edilmesi gerektiği” kararı aldı. Toplantılara katılan bir yetkili, Times’a “Kimse rüşvet kelimesini telaffuz etmedi. Ancak masadan kalkarken herkes ne yapacağını biliyordu” dedi.

Muhalif Özgür Suriye Ordusu içinden bir isim de “Kesinlikle rüşvet ödendi. Batılı istihbarat servisleri rejimin içindekileri ikna etmeye çalışıyor” diye konuştu. Ancak muhalifler arasında bu saf değiştiren isimlere pek güvenilmiyor. Bir muhalif komutan temmuzda Paris’e kaçan Tlass için “O bir milyoner. Rejim muhalifi değil. Sadece Esad sonrası dönemde yerlerini korumak istiyorlar” dedi.

BAŞBAKAN BİLE KAÇMIŞTI

Suriye Başbakanı Riyad Hicab’ın Ürdün’e kaçarak muhaliflere katılması rejimini en çok sarsan ‘taraf değiştirme olmuştu. Hicab dışında Esad’ın çocukluk arkadaşı tümgeneral Manaf Tlass da temmuzda Paris’e kaçmıştı. Suriye’nin Bağdat Büyükelçisi Naval Fares de temmuzda muhaliflere katıldığını açıklamıştı. Son olarak Esad’ın yardımcısı Faruk El Şara’nın da taraf değiştirdiği iddia edilse de bu doğrulanamadı.