BIST 10.277
DOLAR 32,30
EURO 34,75
ALTIN 2.388,40
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

İngiliz bakanı şok eden 'çanakkale' sorusu

CHP'li belediye başkanından İngiliz Bakanı'ı bu soruyla şaşkına uğrattı

Abone ol

Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökan, kendisini ziyaret eden İngiltere Birleşik Krallık Savunma Ekipmanları Destek ve Teknoloji Bakanı Peter Luff'u şoke eden bir soru sordu. Peter Luff'un  babası Tom Luff'un Çanakkale'de savaştığını öğrenince, "Ne işleri varmış burada?" diye sordu. Bakan Luff, bu soru üzerine, "Bu büyük bir hataydı" yanıtı verdi.

İstanbul'da düzenlenen uluslararası bir etkinliğe katılmak üzere Türkiye'de bulunan İngiltere Birleşik Krallık Savunma Ekipmanları Destek ve Teknoloji Bakanı Peter Luff, dün 96 yıl önce Çanakkale Kara Savaşları sırasında Gelibolu Yarımadası'nda Suvla Koyu'na çıkarma yapan İngiliz Berv-Shine Yeomanry Alayı'nda "Yarbay" olarak görev yapan babası Tom Luff'un bulunduğu toprakları gezdi. Babası 60 yaşındayken dünyaya gelen Bakan Luff, bugün de bir dizi ziyaretlerde bulundu. Sabah ilk olarak Çimenlik Kalesi içindeki Deniz Müzesini gezen Luff, ardından Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ı ziyaret etti.

BÜYÜK HATAYDI

Luff'u belediye binası girişinde karşılayan Gökhan, makam odasında kabul etti. Bakan Peter Luff, babası Tom Luff'un Çanakkale Savaşları'nda İngiliz Berv-Shıne Yeomanry Alayı'nda Yarbay olarak görev yaptığını anlatınca, Başkan Gökhan, "Umarım sağ dönmüştür buradan" dedi. Bakan Luff'un, babası ve iki kardeşinin Çanakkale'den sağ döndüklerini söylemesi üzerine Başkan Gökhan, "Ne işleri varmış burada?" diye sordu. Bakan Luff bunun üzerine, "Bizler yakın arkadaşlarız. Bu büyük bir hataydı. Savaşa girilmemesi gerekiyordu" yanıtı verdi. Başkan Gökhan, "Şimdi biz beraber barışta karşılaşmış olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Burası barışın kenti" diyerek ortamı yumuşattı.

Başkan Ülgür Gökhan, Peter Luff'a, Türkiye'de böyle bir bakanlık olmadığını ve ne iş yaptıklarını da sordu. Luff, "Savunma Ekipmanları Destek ve Teknoloji Bakanlığı'nın görevi, savunma malzemesi satın almadır" dedi. Başkan Gökhan, "Belediyemizin silahla işi olmadığı için biz alışveriş yapamayacağız" diyerek Luff'u bir kez daha şaşırttı.

DUYGULANDIRAN FOTOĞRAF

Luff, daha sonra babası Tom Luff'un Çanakkale'de Suvla Koyu'nda çekilmiş bir fotoğrafını Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'a gösterdi. Fotoğrafta babası ve iki erkek kardeşinin bulunduğunu anlatan Bakan Luff, "Babam, ben 8 yaşındayken vefat etti. Bu fotoğraf Suvla Koyu'nda çekilmiş. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nı gezerken Helles Anıtı'nda babamın savaşta ölen arkadaşlarının isimleriyle karşılaştım. Bölgeyi gezerken çok duygulandım" dedi.

TARİHİ HATA

İngiliz Bakan Peter Luff, gazetecilerin "Atalarının 96 yıl önce Çanakkale'ye gelmelerinin hata olduğunu söylediğini" hatırlatması üzerine de, "Tarihi yargılayamayız veya değiştiremeyiz. Her ulusun hataları vardır. Şimdi bizim yapmamız gereken iki ulusun da cesaret ve fedakarlıklarını takdir edip onları anmak. Ayrıca Çanakkale Savaşı olmasaydı belki bu yeni Türkiye olacak mıydı? Kimse bunu bilemezdi" diye konuştu.