BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,02
ALTIN 2.513,05
HABER /  GÜNCEL

İncirlik'te kelepçe krizi iddiası

Hürriyet gazetesi, İncirlik üssünde ABD askerleriyle Türk görevliler arasında kelepçe krizi yaşandığını yazdı. Olay 1.5 ay önce kargo uçağının acil iniş yapmasıyla başladı.

Abone ol

Gazete, ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, askerlerle görevliler arasında çıkan bir tartışma sonrasında ABD'li bir askere kelepçe takıldığını ileri sürdü.

Habere göre olay bir ABD kargo uçağının, bir buçuk ay önce İncirlik üssüne acil iniş yapmasıyla başladı.

C-17 tipi uçak izinsiz iniş yaptığı için Türk yetkililer tarafından alıkonuldu. Türk komutan, ABD personeli dahil kimsenin uçağa yanaşmasına izin vermedi.

Bu yasağa uymayan bir grup ABD'li askerle Türk görevliler arasında 10 dakika süren bir gerginlik yaşandı. Gazeteye bilgi veren ABD'li yetkili bu sırada bir askere kelepçe takıldığını söyledi.

TSK kelepçe olayını yalanladı

Yetkili, olayın iki ülkenin silahlı kuvvetleri arasındaki güvensizliği ortaya koyduğu yorumunda bulundu. Türk Silahlı Kuvvetleri ise acil iniş olayını doğrularken, kelepçe takıldığı yönündeki iddiayı kesin bir dille yalanladı.

Askeri yetkili, "bir C-17 uçağı emergency (acil durum) inişi yapmak için başvurdu. Uçak İncirlik Üssü’ne izinsiz indiği için doğal olarak enterne (gözaltı) edildi. Bir süre konu araştırıldı. Daha sonra Genelkurmay’dan verilen talimat üzerine uçağın enterne durumu kaldırıldı. Bütün bu olaylar sadece 10 dakika sürdü. ABD’li askerlere kelepçe takılması söz konusu değil’ dedi.

Hürriyet muhabirine Washington’da bilgi veren üst düzey bir ABD'li yetkili ise, ‘bu gerginlik sırasında en az bir askeri personelimiz ellerine kelepçe takılarak götürüldü’ dedi.

Yetkili, "iki ülkenin silahlı kuvvetleri arasında ortaya çıkan güvensizliği gösteren tatsız bir durum. Askerler arasında yaşandı ve askerler arasında çözüldü. Biz herhangi bir protestoda bulunmadık. Ancak, olay çok tatsız" diye konuştu.

Kaynak: www.hurriyetim.com.tr