BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İnatları yüzünden elektriksiz kaldılar

Kıbrıs Rum kesiminin inadı nedeniyle şehirleri elektriksiz kalacak!

Abone ol

Kıbrıs Rum kesiminin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) elektrik satın alması konusunda prensipte mutabakata varıldı ancak görüşmeyi yapan Rum teknik heyetin siyasilerden yetki beklemesi nedeniyle anlaşmaya imza atılamadı.

Büyük oranda elektrik açığı yaşayan Kıbrıs Rum kesiminin, KKTC'den elektrik satın alması için bugün gün boyu devam eden yoğun görüşmeler yapıldı. Bu konuda prensipte uzlaşmaya varılmasına karşın anlaşma imzalanamadı.

Akşam saatlerinde basına açıklama yapan Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Müdür Yardımcısı Gürcan Erdoğan, iki elektrik kurumu yetkilileri arasında gün boyu devam eden görüşmelerde kriterlerin ortaya konup imza aşamasına kadar gelindiğini ancak Rum heyetin telefon trafiği sonrası Rum tarafına geri çağrılmasıyla anlaşmanın imzalanamadığını söyledi.

İMZAYA GELİNDİ ANCAK ANLAŞMA İMZALANAMADI

Erdoğan, ''İmza aşamasına kadar geldik ancak Rum teknik heyet yetki almayı bekliyor, bu nedenle bugün anlaşmaya imza atılamadı. Yarın gelişme olursa basına bilgi verilecek'' dedi. Erdoğan, Rum tarafına elektrik vermeye hazır olduklarını vurguladı.

Kıb-Tek olarak gerekli kriterleri, şartları ve fiyatı ortaya koyduklarını ancak bu konularda teknik bilgi veremeyeceklerini ifade eden Erdoğan, Rum heyetin Rum tarafında yapacağı temasların ardından kendilerine cevap vereceklerini kaydetti.

İki tarafın Ticaret Odaları arasında başlayan ancak daha sonra iki tarafın elektrik kurumları ve heyetleri arasında süren görüşmelerde belli bir noktaya gelindiğini ancak basına bugünlük bu kadar bilgi verebileceklerini belirten Erdoğan, anlaşmanın duruma göre yarın imzalanabileceğini de söyledi.

Kıb-Tek Müdür Yardımcısı Mehmet Özçelik de konuyla ilgili daha detaylı bilginin, anlaşmanın durumuna göre verileceğini, fiyat konusunda bir bilgi veremeyeceklerini söyledi.

90 VE 110 MV

Çeşitli kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, prensip anlaşması uyarınca KKTC Kıbrıs Rum kesimine, elektriğe talebin yoğun olduğu saatlerde 90, düşük olduğu saatlerde 110 megavat elektrik enerjisi satacak.

Görüşmelerde, Sopaz bölgesindeki Rum Elektrik İdaresinin (AİK) istasyonu kanalıyla Rum tarafına elektrik verilebileceği belirlenirken, elektriğin satış fiyatı ve ödemenin hangi kanalla yapılacağı konuları da ele alındı.

Tüm bu konularda teknik heyetler arasında prensipte uzlaşmaya varılmasına karşın, detaylar açıklanmadı.