BIST 10.265
DOLAR 32,27
EURO 34,81
ALTIN 2.413,69
HABER /  EKONOMİ

IMFden Türkiyeye övgü

IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger, ekonomide gerçekleştirilen reformları övdü

Abone ol

IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger, gerçekleştirilen reformların, Türkiye'nin büyüme potansiyelini çok olumlu etkilediğini ve dış şoklara karşı daha dayanıklı hale getirdiğini belirterek, “Küresel piyasalarda bol likidite bir istisna olmuştur. Şimdi daha normal döngüsel koşullar geliyor. Türkiye gibi dış finansmana dayanan ülkeler, güçlü ve dengeli büyüme için disiplinli politikalarına güvenmek durumunda. Bu dönemde Hükümetin ve Merkez Bankasının piyasa koşullarına dikkatli yaklaşımları çok önemliydi” dedi.

Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Krueger, Türk ekonomisi için çok önemli bir dönemde bu toplantının gerçekleştirildiğini söyledi.

Son yıllarda gerçekleştirilen ekonomik reformların önemli kazanımlara yol açtığına işaret eden Krueger, yüzde 7,5'lik büyüme oranının yakalandığını, yüzde 23'lük verimlilik artışı sağlandığını, enflasyonun geçen yıl yüzde 8'e gerilediğini, izlenen mali ve para politikalarının ekonomide önemli dönüşümleri getirdiğini anlattı.

Bankacılık sisteminde gerçekleştirilen reform ile sosyal güvenlik reformunun altını çizen Krueger, özelleştirmelerde de kayda değer ilerlemeler sağlandığını vurguladı.

Krueger, şöyle konuştu:

“Gerçekleştirilen reformlar, Türkiye'nin büyüme potansiyelini çok olumlu etkiledi ve dış şoklara karşı daha dayanıklı hale getirdi. Küresel piyasalarda bol likidite bir istisna olmuştur. Şimdi daha normal döngüsel koşullar geliyor. Türkiye gibi dış finansmana dayanan ülkeler, güçlü ve dengeli büyüme için disiplinli politikalarına güvenmek durumunda. Bu dönemde Hükümetin ve Merkez Bankasının piyasa koşullarına dikkatli yaklaşımları çok önemliydi.”

Krueger, Hükümetin kamu harcamalarını bütçeye uygun yaptığını vurgulayarak, Merkez Bankasının enflasyona çok çabuk tepki verip, uzun vadede hedeflerin sürdüreceğini gösterdiğini söyledi.

Orta vadede Türk ekonomisinin gayet iyi gittiğini dile getiren Krueger, bu yolda Hükümetin kararlılığının rolüne işaret etti.

TÜRK EKONOMİSİNİ REKABETÇİ KILACAK TEDBİRLER

Vergi sistemini etkin yapacak tedbirler ve mevzuatın genişletilmesini Türk ekonomisini rekabetçi kılacak tedbirler olarak gösteren Anne Krueger, “Vergi sisteminde oldukça önemli adımlar atıldı, ancak istihdamın üzerindeki yüksek vergiler ve vergi ödemeyen kesimler hala sorun oluşturmakta. Vergi indirimleri uygulanmamalı ve vergi reformu güçlendirilmeli” dedi.

Krueger, piyasalarda son yaşanan dalgalanmaların makro ekonomik istikrar ve büyümeyi sürdürmek açısından ekonomik programın önemine dikkati çektiğini vurgulayarak, “Ekonomik program uygulandıkça Türk ekonomisi o kadar güçlü olacaktır” diye konuştu.

SORULAR

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Krueger, enflasyon hedeflemesinde bir revizyonun gerekip gerekmediğinin sorulması üzerine, “Bu sene enflasyon hedefin üzerinde çıkacak. Bu, döviz kurunda yaşanan değişiklikten ötürü kaçınılmaz. Ama 2 yıl içinde enflasyon hedefine dönüş olacak” karşılığını verdi.

IMF'in harcamalarda kısıtlamaya gidilmesi yönünde bir paket sunup sunmayacağının sorulması üzerine de Krueger, programa devam edileceğini, herhangi bir kısıtlama istenmeyeceğini, Hükümetin bütçe kısıtlamasını zaten uyguladığını söyledi.