BIST 10.895
DOLAR 32,20
EURO 34,93
ALTIN 2.505,40
HABER /  GÜNCEL

IMF'den küresel resesyon uyarısı

Uluslararası Para Fonu IMF'nin Başkanı Christine küresel ekonominin yeterince hızlı büyümediğini ve ekonomik canlanmanın bir dizi riskle kar karşıya olduğunu söyledi.

Abone ol

Uluslararası Para Fonu IMF'nin Başkanı Christine küresel ekonominin yeterince hızlı büyümediğini ve ekonomik canlanmanın bir dizi riskle kar karşıya olduğunu söyledi.

Lagarde, küresel resesyon riskinin sürdüğünü söyledi ve yetkililere eşgüdümlü politikalar uygulanması gerektiği uyarısında bulundu.

IMF Başkanı Lagarde, Avrupalı bankaların, borç krizinin daha fazla ülkeye yayılmasını önlemek adına sermaye artırımına gitmesi gerektiğini de söyledi.

Lagarde, merkez bankalarına, kırılgan küresel toparlanmayı korumaları için faiz oranlarını düşük seviyelerde tutmaları ve ''alışılmadık'' adımlar atmayı düşünmeleri çağrısında bulundu.

Gelişmiş ekonomilerin borçlarını kontrol altına almak için uzun vadeli planlar oluşturması, ancak aynı zamanda toparlanmayı tehlikeye atmamak amacıyla çok hızlı kemer sıkma önlemleri uygulamaması gerektiğini ifade etti.

Gelişmekte olan ülkelere de sorumluluk düştüğünü, bazı ülkelerin iç talebi düşürdüğünü ve para birimlerinin değerlenmesini önlediğini söyleyen Lagarde, bu tür önlemlerin gelişmekte olan ekonomilerin küresel büyümeye büyük katkı vermesini engellediğini bildirdi.

Avrupalı bankaların sermaye artırımına gitmemesi durumunda, ekonomideki zayıflığın Avrupa'nın merkezi ekonomilerine kolayca yayılabileceği uyarısında bulunan Lagarde, bankaların bilançolarını desteklemenin krizin zincirleme olarak bulaşmasını önlemede anahtar önemi bulunduğuna işaret etti.

Özel yatırımcılar ya da hükümetlere, Yunanistan, İtalya ya da Portekiz gibi ülkelerin borçlarını ödeyememeleri halinde muhtemel kayıplarla karşılaşacak bankaların sermayelerini takviye etmeleri önerisinde bulunan Lagarde, Avrupa ülkelerinin ayrıca bütçe açığını azaltıcı planları uygulamaya koyması gerektiğini kaydetti.

Lagarde, ABD'li siyasetçilere ekonomiyi teşvik etmek ve konut sektöründeki krizi hafifletmek için daha fazla agresif adım atması çağrısında bulundu.

ABD yönetiminin, gelecekte hükümet borçlarını kontrol altına almak için ''güvenilir'' bir plan oluşturması, ancak şu anda güçlü ekonomik büyümeyi teşvik etmesi gerektiğini vurgulayan Lagarde, ekonominin durgunlaşması halinde hükümetin gelecekte harcamaları kısma planının güvenilirliğini kaybedeceğini ifade etti.

Lagarde, hükümetin, ev sahiplerinin evlerini yeniden finanse etmek ve aylık konut kredisi ödemelerini azaltmak için çok düşük seviyeli tutsat kredisi faiz oranlarından faydalanmasına yardımcı olması gerektiğini de sözlerine ekledi.