BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.424,75
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Kandil'de artık rahat edemeyecekler!

Başbakan Yardımcısı Atalay TSK'nın Kuzey Irak'a yapılan son sınır ötesi operasyonu değerlendirdi.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kanal 7 televizyonun canlı yayınlanan Başkent Kulisi programında soruları yanıtladı.

Son günlerde meydana gelen terör olayları ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin son operasyonlarıyla ilgili sorular üzerine Atalay, Türkiye'de seçimin ardından yeni Anayasa çalışmalarının tartışılmaya başlanacağını belirterek, beklenen güzel gelişmelerin önünü kesmek için böyle bir atmosferin oluşturulduğunu söyledi.

Atalay, ''Türkiye'nin yeni Anayasa'ya hazırlandığı sırada ortalığı karıştıranlar, Türkiye'deki demokratik gelişmelere, olumlu gelişmelere sadece darbe vuruyorlar'' dedi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin son operasyonlarının çok etkili ve çok sonuç alıcı olduğunu bildiren Atalay, ''Sınırötesi operasyonlar etkili, karşılığını buldu. Devam ediyor. Bu bir yeni entegre stratejidir'' değerlendirmesi yaptı.

ENTEGRE STRATEJİ

Son günlerde terörle ilgili üst üste yapılan toplantılara dikkat çeken Atalay, ''Yürüttüğümüz politika, hepsi bir stratejinin bir parçası. Entegre bir strateji. Bütün boyutlarını göz önüne alan, hiç bir boşluk bırakmayan bir bakış. Bu şekilde devam edecek'' dedi. Devletin kendi toprağında güvenliği sağlamasının görevi olduğunu vurgulayan Atalay, şöyle devam etti:

90'LI YILLARA DÖNÜLMEYECEK

''Bu manada çok boyutlu güvenlik tedbirlerimiz sürüyor ve sürecek. Güvenlikte hiç bir boşluk olmayacak. Biz askerimizin, polisimizin, vatandaşımızın şehit edilmesine asla tahammül etmiyoruz. Ve bizim şu andaki bu güvenlikle ilgili hani birileri '90'lı yıllara mı dönülüyor, tekrar güvenlik politikasına mı dönüldü?' falan diyor. Güvenlik politikasına dönülmedi. Güvenlik bu entegre stratejisinin kaçınılmaz, öncelikli bir parçasıdır ve o yürüyor. Orada daha dikkatli olacağız ve orada hiçbir boşluk olmayacak. Ama orada haksızlık, adaletsizlik, hukuksuzluk da olmayacak. Ondan sonra da nihai çözüme giden nihai çalışmaları da bu çerçevede yürüteceğiz.''

Kurumlarımız arasında bugüne kadar görülmemiş bir koordinasyon ve eş güdüm var. Süreç içinde güvenlikle ilgili kararlar da birlikte alınıyor."

KARA OPERASYONU YAPILACAK MI?

Başbakan Yardımcısı Atalay, bir soru üzerine, Kandil'in güvenli bir yer olmadığını bildirdi. Kara operasyonu ile ilgili bir şey söylemenin mümkün olmadığını ifade eden Atalay, topçu ateşinin ise yapıldığını belirtti.

Atalay, güvenlik ile ilgili hiç bir boşluğun olmayacağını ve gerekli yeni tedbirlerin alınacağını da ifade ederek ''Kandil falan artık rahat yaşanılır yerler olmayacak'' diye konuştu.

ÖZERKLİĞİ UCUZ TELAFFUZ EDİYORLAR

BDP'nin ''Demokratik Özerklik'' çalışması ile ilgili bir soruyu yanıtlarken Atalay, ''Özerklik gibi bir kavramı çok ucuz telaffuz ediyorlar'' dedi. Bunların pratikte yürüyen hayatın içerisinde hiç bir anlamı, hiç bir değeri yok diyen Atalay, ''Bunlar, sonuç alıcı kendileri açısından da uygulanabilir bir şey olmadığını biliyorlar ama sadece vatandaşın kafası karışıyor. Türkiye'nin diğer bölgelerinde yaşayan vatandaşlarımız bunları çok ileri olumsuz gelişmeler olarak yorumluyorlar, algılıyorlar. Bunu federasyon gibi, icabında başka kavramlara doğru değerlendirenler oluyor, burada üzücü olan bu. Yoksa pratikte hiç bir anlamı yok zaten savcılar da o süreçle ilgili çalışmayı yapıyorlar'' dedi.

BDP'NİN YEMİN ETMEMESİ

BDP'nin bir kesimin siyasi temsilini yapmak istediğini kaydeden Atalay, ''O siyasi temsil önemli. Biz bu işin siyaset boyutuyla daima irtibat kurmak ve nihai çözüm için çalışmak isteriz. Dileriz onlar Meclis'e gelir ve nihai çözümde rol oynarlar. Ama şu anda BDP bu ortamda yok. Terör onları ezdi geçti. Onlar zor durumdalar. Onların dirayet göstermeleri ve var olmaları gerekir. Teröre cephe alacak ve var olacaklar. 'Bunlar siyasetin içinde yürür' diyecek, o dirayeti gösterecekler. O zaman bu çözüme katkı verir ve bizler onlarla görüşerek fayda sağlayabiliriz'' diye konuştu.