BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,70
ALTIN 2.421,69
HABER /  DÜNYA

BM'deki İsrail elçisinin Filistin itirafı

BM üyeliği için başvuracak olan Filistin İsrail'in uykularını kaçırıyor. İsrailli Büyükelçi oylama öncesi umutsuzluğunu açıkladı

Abone ol

İsrail'in Birleşmiş Milletler'deki (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ron Prosor, Filistin devletinin Eylül ayında BM Genel Kurulu'nda tanınmasını önleme konusunda, İsrail'in hiç şansı olmadığını itiraf etti.

Bu iddiayı Haaretz gazetesi Prosor'un geçen hafta Dışişleri Bakanlığına gönderdiği bir kriptoya dayanarak yazdı.

Gazetedeki haberde, ülkenin "en tecrübeli ve üst düzey diplomatlarından biri" olarak nitelendirilen Prosor'un, İsrail'in BM'deki oylama sonuçlarını önemli ölçüde etkileyebilme ihtimaline dair çok kötümser bir tahminde bulunduğu; bunu açıkça vurgulamamasına rağmen, ülkesinin diplomatik bir yenilgiye maruz kalacağına işaret ettiği kaydedildi.

"BM'deki oylama sırasında elde edebileceklerimiz yolunda umut edebileceğimizin azamisi, bir grup devletin ya çekimser kalması ya da oylamaya katılmamasıdır" diye yazan Prosor, sadece birkaç ülkenin Filistinlilerin girişimine karşı oy kullanacağını belirterek, kriptodaki yorumlarının, son birkaç haftada BM'deki mevkidaşlarıyla yaptığı 60'tan fazla toplantıya dayandığını belirtti.

OYLAMANIN EKİM'DE YAPILMASI BEKLENİYOR

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın BM Genel Sekreteri'ne 20 Eylül'de başvurarak, Filistin devletinin BM'nin 194. devleti olarak tanınmasını istemesi bekleniyor. İsrail Dışişleri Bakanlığı, Filistinlilerin bir Amerikan vetosunu önleyebilmek amacıyla BM Güvenlik Konseyi'nde değil, çıkacak karar daha az bağlayıcı bile olsa BM Genel Kurulu'nda bir oylama yapılması arayışında olduğu görüşünde. Habere göre, BM Genel Kurulu'ndaki oylama muhtemelen Ekim'de yapılacak.

130-140 ÜLKE FİLİSTİNLİLERDEN YANA

Haaretz'in haberine göre İsrail Dışişleri Bakanlığı, BM'deki üye devletlerin 130 ila 140'ının Filistinlilerin lehine oy kullanacağını tahmin ediyor. Buradaki asıl soru işaretininse AB üyesi 27 ülkenin oylarında olduğu vurgulandı.

ABD İSRAİL, ÇİN FİLİSTİN'DEN YANA

ABD, Almanya, İtalya, Hollanda ve Çek Cumhuriyeti'nin Filistin'in tanınmasına karşı oy kullanabileceği Çin Halk Cumhuriyeti'nin ise destek vereceği konuşuluyor.