BIST 9.769
DOLAR 32,57
EURO 35,02
ALTIN 2.435,50
HABER /  GÜNCEL

IMF yönetimine "lekeli" suçlaması

Uluslararası Para Fonu IMF'nin önde gelen bir ekonomisti, kurumun yönetiminin "lekeli" olduğunu söyleyip 20 yıllık kariyerini sonlandırdı.

Abone ol

Uluslararası Para Fonu IMF'nin önde gelen ekonomistlerinden Peter Doyle istifa etti.

20 yıldır kurumda çalıştığını söyleyen Doyle, yazılı açıklamasında, kurumun yönetiminin "lekeli" olduğunu ve orada çalışmaktan "utanç duyduğunu" söylüyor.

Doyle, IMF'nin 10 yıldır kusurlu olduğunu iddia ettiği genel sekreterlik atamalarındaki "yetersizlik", "başarısızlık" ve "felaket"ten bahsediyor.

Merkezi Washington'da bulunan IMF'den konu üzerine derhal yorum yapabilecek kimse bulunamadı.

IMF'nin Yunanistan, Portekiz ve İrlanda gibi ülkelerin kurtarma paketlerinden sorumlu Avrupa Bölümü'nün eski danışmanı olan Doyle, kurumun küresel ekonomik krizin kaçınılmazlığı ile ilgili uyarıları yapmakta gecikmesini büyük bir başarısızlık olarak nitelendirdi.

CNN tarafından yayınlanan 18 Haziran tarihli istifa mektubunda, IMF'nin ekonomik krizi denetlemesindeki başarısızlıklarının "işleyişte yer ettiğini" yazıyor.

Doyle, "Bu gerçeği en belirgin olarak, yönetimin son 10 yıldır felaket niteline varan atamalarında görüyoruz" diyor.

"Şu an görevde olan Christine Lagarde bile kusurludur ve ne cinsiyeti, ne dürüstlüğü, ne de heyecanı, seçim sisteminin gayrı meşruluğunu anlamsızlaştırmaya yetmez."

Doyle'un "gayrı meşruiyet" ifadesi ile, IMF başkanlarının geleneksel olarak Avrupalı, Dünya Bankası'nınkinin ise Amerikalı adaylar arasından seçilmesini kastettiği sanılıyor.

Bu gelenek hali hazırda yaygın bir şekilde eleştiriye uğruyor.

Doyle, mektubunu "Kurumda iyi, deneyimli insan var ama üyeniz yoluna devam ediyor. Diğerlerini de kaybetmemek için gerekli önlemleri almaya özen göstermek isteyebilirsiniz" diyerek bitiriyor.