BIST 10.730
DOLAR 32,24
EURO 34,96
ALTIN 2.426,46
HABER /  EKONOMİ

IMF Türkiye in peşine düştü

1.5 yıl sonra inceleme yapmak için Türkiye’ye gelen IMF heyeti, görüşmelerde reel sektörü mercek altına aldı.

Abone ol

IMF Türkiye Masası Şefi Rachel van Elkan başkanlığındaki teknik heyet, 4’üncü madde kapsamındaki incelemelerine 12 Mayıs’ta sessiz sedasız başladı. Türkiye’ye en son 2009 başında stand-by görüşmeleri için gelen heyet, 12-14 Mayıs arasında işadamları ile görüşerek ‘reel sektörün’ fotoğrafını çekti. Heyetin, görüşmeleri MÜSİAD ile başladı. MÜSİAD yöneticileri adeta kriz sınavına tabi tutuldu. IMF uzmanları sordu, MÜSİAD yöneticileri yanıtladı. MÜSİAD üyelerine yöneltilen sorular şöyle: “Krizde nasıl ayakta kaldınız, krizden ne kadar etkilendiniz, 2010 yılı ve sonraki yıllar için ne düşünüyorsunuz, Türk ve dünya ekonomisiyle ilgili beklentileriniz nelerdir, finansal kuruluşlara ne kadar borcunuz var?”

MÜSİAD, tüm sorulara belgelerle yanıt verdi. Türk firmaların krizden çok etkilenmemesine şaşıran IMF heyeti, bu kez şirketlerin finans kuruluşlarına borçlarını araştırdı. MÜSİAD “Üyelerimizin büyük kısmı özsermaye ağırlıklı çalışıyor. Bu nedenle borçlarında büyük değişiklik olmadı” yanıtını verdi. İncelemenin ardından yapılan değerlendirme, “Çok ilgi çekici bir tablo” oldu.

‘Yunanistan’ koruması

IMF Türkiye Masası Şefi Elkan başkanlığındaki teknik heyet, incelemelerini bugünden itibaren Ankara’da sürdürecek. Heyetin ev sahipliğini önceki ziyaretlerde olduğu gibi Hazine yapacak. Heyet, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in dışında ekonomi bürokratları ile görüşecek. IMF teknik heyetinin ziyaretinde olağanüstü güvenlik önlemi alınması dikkat çekti. Hazine, heyetin hem İstanbul’daki hem de Ankara’daki programını güvenlik gerekçesiyle gizli tutuyor. Heyetin ziyaretinde olağanüstü güvenlik tedbiri alınmasında Yunanistan’da meydana gelen IMF isyanının etkili olduğu tahmin ediliyor.

Etteki iptal kararı kızdırdı

Tarım Bakanlığı’nın, Et ve Balık Kurumu tarafından yapılan iki et ithalat ihalesini iptal etmesi, ekonomi yönetimi ile Tarım Bakanlığı’nı karşı karşıya getirdi. Ekonomi yönetimi et ithalatı konusunda Tarım Bakanlığı’nı isteksiz davranmakla suçluyor. Hatta kulislerde, bazı bakanların, Tarım Bakanlığı’nı et fiyatlarının düşürülmesi konusunda ağır hareket etmesi nedeniyle Başbakan’a şikayet ettiği konuşuluyor.

İhalelerin iptal edilmesiyle et fiyatlarında az da olsa artış olması, ekonomi yönetimindeki rahatsızlığın daha da artmasına neden oldu. Bu nedenle bazı ekonomi birimlerinde, Et ve Balık Kurumu dışında bir başka kamu kurumuna da et ithalatı yetkisi verilerek Tarım Bakanlığı’nı by-pass etme planları tartışılıyor. Şimdi gözler Et ve Balık Kurumu’nun 20 Mayıs’ta yapacağı ihaleye çevrildi. Bu ihale de başarısızlıkla sonuçlanırsa, Tarım Bakanlığı’nı zor günler bekliyor.

Yahya Arıkan’ın köstebeği gazeteci çıktı

Bir süre önce ‘portföyü olan gazeteciler’ tartışması ile gündeme gelen ekonomi basını, bu kez de ‘köstebek skandalı’ ile çalkalanıyor. Hikaye şöyle:

Gelir İdaresi Başkanlığı, bir süredir ekonomi gazetecilerini ilginç bir yöntemle bilgilendiriyor. Örneğin, bir gazeteci tarafından bilgi istenildiğinde, konu hakkında bilgi notu hazırlanıyor. Ve Ankara’da ‘seçilen’ üç beş gazeteciye bu bilgi notu gönderiliyor. Geçen hafta bazı gazetelerde yer alan Gelir İdaresi’nin İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan hakkında suç duyurusunda bulunma kararı ilgili haber de bu şekilde hazırlandı. Hazırlanan bilgi notu 6 ekonomi muhabirine gönderildi. İstanbul Muhasebeciler Odası, daha haber yayınlanmadan ‘bilgi notunda’ yer alan bilgilerle ilgili açıklama yaparak, ‘yayınlanmamış haberi’ tekzip etmiş oldu. Gelir İdaresi bu açıklamanın üzerine, Oda’ya bu bilgilerin nasıl ulaştığını araştırdı. Araştırmada bir gazetenin ekonomi sorumlusunun, Ankara’dan gelen haberi yayınlamak yerine, bilgi notunu ve bunun servis biçimini öğrenerek Oda’yı bilgilendirdiği tespit edildi. Bu olay, ekonomi basınında ‘köstebek’ tartışmasına, Gelir İdaresi’nde de ‘biçim’in sorgulanmasına yol açtı.