BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,93
ALTIN 2.444,37
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

İlker Başbuğ, Ermeni Suçlamaları ve Gerçekler kitabını tanıttı

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, "Ermeni Suçlamaları ve Gerçekler" adlı kitabının tanıtımını yaptı.

Abone ol

Avrasya İncelemeleri Merkezi'ndeki (AVİM) tanıtımda, Ermeni meselesinin Türkiye'de ele alınışı hakkında açıklamalarda bulunan Başbuğ, kitabının konu ile alakalı önemli bir kaynak olacağını belirtti.

AVİM Başkanı Alev Kılıç, çok sayıda AVİM üyesi akademisyen ve emekli büyükelçilerin katıldığı kitap tanıtımında, Türkiye'de ve dünyada Ermeni meselesine bakışla ilgili karşılaştırmalar yapıldı.

Başbuğ, Türkiye'deki üniversitelerde konuyla alakalı yeterli bilimsel çalışmalar yapılmadığını ifade ederek, "Ermeni soykırımı iddiaları" üzerine çalışılmış eser sayısının azlığına işaret etti.

Başbuğ, kitabında, Ermeni sorunu ele alınırken 1915 yılındaki askeri durum ve şartların da göz önünde bulundurulması gerektiğini belirterek, Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu savaş hali nedeniyle almak zorunda kaldığı bazı kararlara atıfta bulundu.

Osmanlı Devleti'nin o yıllarda 10 ayrı cephede savaştığını hatırlatan Başbuğ, bazı Ermeni çetelerinin Türk yerleşim yerlerine saldırdığı Van, Bitlis ve Kars civarındaki bölgenin, dönemin Kafkasya Cephesi'nin hemen arkası olduğunu söyledi.

Başbuğ, Adana, Gaziantep ve Maraş olaylarının arkasında da bu bölgenin, Sina Cephesi için stratejik konumda olmasının yattığını dile getirerek, Ermenilerin göçe tabi tutulmasını, dönemin şartlarına uygun, doğru bir askeri karar olarak nitelendirdi.

Başbuğ, kitabı hakkındaki söyleşinin ardından bazı okurlarının kitaplarını imzaladı.