BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  MEDYA

İlk Kürtçe yayın yapıldı

Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun Kürtçe yayın için izin verdiği Medya FM, Kürtçe yayına başladı!

Abone ol

Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) Kürtçe yayın için izin verdiği Medya FM, hazırlıklarını tamamlayarak yayına başladı. Medya FM, Kurmanci ve halk arasında 'Dimili' olarak bilinen Zazaca şivesiyle yayın yapıyor.

Şanlıurfa'da 1995 yılında kurulan yerel radyo Medya FM, 1996 yılında Kürtçe müzik yayınladığı gerekçesiyle 1 günlük kapatma cezası almıştı. RTÜK'ten yayın izni çıkması üzerine son hazırlıklarını tamamlayan Medya FM, müzik programları hazırladı. Medya FM Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Yıldız, yaptığı açıklamada, Kürtçe yayın konusundaki taleplerini geçtiğimiz yıl RTÜK'e ilettiklerini söyledi. RTÜK tarafından yapılan incelemeden sonra Kürtçe'nin Kırmanci lehçesinde yayın yapmalarına müsaade edildiğini ifade eden Yıldız, hafta içi her akşam 18.00-19.00 saatleri arasında 15 dakika haber, 15 dakika müzik ve 30 dakika geleneksel kültürün tanıtımı konusunda yayın yapmaya başladıklarını belirtti. RTÜK'ün sadece Kürtçe yayına izin vermesine bölgede bulunan Arap dinleyicilerden tepki geldiğini de belirten Yıldız, "Arap kökenli dinleyicilerimiz bizi arayarak tepki gösterdi. Halbuki Arapça ve Zazaca yayın için de RTÜK'ten izin istemiştik ama vermemişlerdi. Ancak Kürtçe yayınla ilgili hazırlıklarımızı tamamladık. Bir süre sonra yeniden RTÜK'e başvurarak Arapça ve Zazaca yayın içinde izin isteyeceğiz'' diye konuştu.

Kürtçe yayına başlamayı kutlayan Medya FM çalışanları, tarz olarak dini ve Kürtçe ilahiler ile özgün müzik ve halk ezgileri çalacaklarını, arabesk yayın yapmayacaklarını ifade etti. Medya FM Genel Müdürü Remzi Ogan, "Kürtçe yayına başlamaktan dolayı çok mutluyuz. Radyomuz 1995 yılında yayın hayatına başladı. Kürtçe yayın için çok çeşitli aşamalardan geçtik. 1 yıldan beridir RTÜK'den izin bekliyorduk. Ancak 1 yıl sonra izin geldi. Müracaatımız 3 dilde olmuştu. Arapça için de başvuruda bulunmuştuk. Fakat Kürtçe Kırmanci lehçesi ile izin alabildik" ifadelerini kullandı.