BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,94
ALTIN 2.448,63
HABER /  GÜNCEL

İlhan Cihaner YSK'yı ikiye bölmüş!

Ergenekon davasının sanıklarından eski savcı İlhan Cihaner'in milletvekili adaylığı YSK'da tartışma yarattı.

Abone ol

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), CHP'yi Ergenekon sanığı İlhan Cihaner'i Denizli'den kontenjan adayı göstermeye adeta mecbur bıraktığı ortaya çıkmıştı. Sürecin perde arkadası da şekillenmeye başladı.

YSK kararlarında rol oynadıkları öne sürülen YSK Başkan Vekili Kırdar Özsoylu ile üye Hüseyin Eken'in, bilinenin aksine 'kontenjan zorunluluğu'na muhalif kaldıkları anlaşıldı. Bu iki isimle birlikte, üyeler Bahadır Doğusoy ve M. Zeki Çelebioğlu'nun, muhalefet şerhlerinde, kontenjan atamasının 'demokratik ön seçime saygısızlık' olduğu kaydedildi. Zaman'ın haberine göre, adayların merkez yoklamasına göre daha demokratik olan önseçim yöntemiyle yapıldığını hatırlatan bu üyeler, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Aksi bir anlayış, demokratikliği konusunda kuşku duyulan merkez yoklamasını aday belirlemede öne çıkaracaktır ki böyle bir öncelik Milletvekili Seçimi Kanununda da Siyasi Partiler Kanununda da bulunmamaktadır. Belirtilen nedenle bir siyasi partiye mutlaka merkez yoklaması yapması gerektiğini öneren karara katılmıyoruz."

Bu arada YSK'nın, Denizli listesine itiraz eden milletvekili adayı Adil Demir'in başvurusunu da karara bağlayacağı bildirildi.