BIST 10.226
DOLAR 32,31
EURO 34,81
ALTIN 2.408,44
HABER /  DÜNYA

İkinci demokratikleşme düzenlemesi Meclis’te

Hükümetin Bakanlar Kurulu’nda karara bağladığı demokratikleşme paketiyle ilgili ikinci düzenleme TBMM’ye gönderildi. Düzenleme, partilerin s...

Abone ol

Hükümetin Bakanlar Kurulu’nda karara bağladığı demokratikleşme paketiyle ilgili ikinci düzenleme TBMM’ye gönderildi. Düzenleme, partilerin seçim propagandalarını anadilde yapabilmesine olanak sağlıyor ve BDP’nin uyguladığı ancak yasada yer bulmayan eş başkanlık sisteminin de yasal hale getiriyor.
Hükümetin Bakanlar Kurulu’nda karara bağladığı demokratikleşme paketiyle ilgili ikinci düzenleme TBMM’ye gönderildi. Tasarı özellikle siyasi partilerin yapılanmaları ve yardımlar konusunda önemli değişiklikler içeriyor. En dikkat çekici madde ise, partilerin seçim propagandalarını anadilde yapabilmesine olanak tanıyan madde. Tasarı, BDP’nin uyguladığı ancak yasada yer bulmayan eş başkanlık sistemini de yasal hale getiriyor. Siyasi partilerde iki kişiden fazla olmamak kaydıyla eş genel başkanlık sistemi uygulanabilecek. Partilerde eş başkanlık sistemi artık serbest olacak. Tasarıda milletvekili seçimlerinde yüzde 3 ve üstü fazla oy alan partilerin de Hazine yardımından yararlanması düzenlemesi de yer alıyor. Yardım 1 milyon TL’den az olmayacak, bunun için Maliye Bakanlığı bütçe ayıracak.
Tasarıda bir diğer önemli madde de toplumsal olaylar ve gösteri yürüyüşlerine dair düzenlemeyi içeriyor. Bundan sonra gösteri yürüyüşlerinde olay çıkması durumunda Tertip Komitesi sorumluluk sahibi olacak ve gösterinin sona ermesi kararı alacak. Olayları yatıştırmada başarısız olursa kolluk kuvvetlerinden yardım isteyecek. Tertip Komitesi, toplantının amacı dışına çıkıldığına dair karar alırsa bu kararı derhal yetkili kolluk amirine bildirmekle yükümlü olacak.
Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesine de ağır cezalar geliyor. Tasarıya göre, bu kişilere 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor.
Tasarı yasalaşırsa nefret ve ayrımcılık suçlarına da 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.
(İHA)