BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,91
ALTIN 2.428,65
HABER /  DÜNYA

Mevsiminde tüketin

Diyetisyen Gökhan Elbay, sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesinin daha yararlı olduğunu söyledi. <br/>Yozgat Özel Şifa Hastanesi Diyeti...

Abone ol

Diyetisyen Gökhan Elbay, sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesinin daha yararlı olduğunu söyledi.
Yozgat Özel Şifa Hastanesi Diyetisyeni Gökhan Elbay, son yıllarda birçok sebze ve meyvelerin her mevsimde tüketildiğini belirterek, “Şu anda her mevsim istediğiniz sebze ve meyveyi yeme şansına sahipsiniz, ama bu durum her sebze meyvenin mevsiminde güzel, lezzetli olduğunu, yararlı vitamin- mineralleri içerdiği gerçeğini değiştirmiyor. Bu nedenle her ne kadar istediğiniz ürünü istediğiniz mevsimde bulabiliyor olsanız da mevsiminde tüketmek en doğru olanıdır. Üstelik mevsim sebze- meyveleri o mevsime özgü hastalık ve yakınmalara şifa kaynağıdır” dedi. Kış mevsiminde tüketilen narın gerçek bir antioksidan olduğunu ifade eden Diyetisyen Elbay, “Nar, bağışıklık sistemini güçlendirerek gribe ve soğuk algınlığına karşı mükemmel bir koruma sağlar. Potasyum, lif, C vitamini ve niasin içerir. Nar aynı zamanda kolesterolün düşürülmesinde yardımcı olur. Yine kış meyvesi denilince ilk akla gelen portakal içerdiği C vitaminiyle soğuk algınlığı ve gribe karşı iyi bir koruyucudur. Karaciğer çalışmasına yardımcı olan portakal kanı da temizler. Cilt sağlığı içinde birçok faydası olan portakal C vitamini, B vitamini, potasyum, kalsiyum ve magnezyum açısından da zengindir” dedi.

KARNABAHAR, LAHANA, ISPANAK, PIRASA
Kışın tüketilen karnabaharın, enfeksiyon önleyici ve antibakteriyel özellikleri olan bir sebze olduğunu ifade eden Diyetisyen Elbay, “Karnabahar, kronik idrar yolları enfeksiyonları için bilinen en iyi sebzedir. Vitamin ve mineraller bakımından zengin bir besindir. A, C, B1 ve B2 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir minerallerini içerir. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak kabızlığı önler ve vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Lahana ise düşük kalorili olması, idrar söktürücü özelliğiyle vücuttaki fazla ödemi atması ve toksin atıcı özelliğiyle vücutta biriken zehirli maddeleri arındırması lahanayı diyet yapanların favori kış sebzelerinin arasına sokmaktadır. Lahana aynı zamanda A, B ve C vitaminleri bakımından zengindir. Pırasada böbrek taşı oluşumunu engelleyici etkisi bulunmaktadır. Kan basıncını düşürerek felç ve kalp krizi riskini azaltan pırasa aynı zamanda iyi huylu kolesterolün (HDL)yükselmesine, kötü huylu kolesterolün(LDL) düşmesine katkı sağlamaktadır. Ispanak, A, C vitaminleri, folik asit ve demir yönünden zengin bir sebzedir. Grip ve soğuk algınlığına karşı koruyucudur. Özellikle çiğ tüketimi kabızlık problemlerinin önüne geçmektedir. Ispanağın protein miktarı diğer sebzelere göre biraz daha yüksektir. Ancak ıspanak yüksek oranda oksalat içermektedir ve gut hastalığı olan bireyler tüketim miktarları konusunda dikkatli olmalıdırlar” diye konuştu.

"DOĞRU SAKLAMA VE PİŞİRME ÖNEMLİ"
Kışın en çok tüketilen meyvelerin başında gelen ve içeriğinde bulunan B grubu vitaminleriyle sinir sistemini destekleyen elmanın C ve E vitaminleriyle de bağışıklık sistemini desteklediğini vurgulayan Elbay, “Elma özellikle kabuklarıyla birlikte tüketildiğinde bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık problemini giderdiği gibi içeriğindeki pektinle ishalin giderilmesinde etkindir. Armut, B vitaminlerinden, bakır, potasyumdan zengin olan bir meyvedir. İçeriğindeki posa sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlık oluşumunu engeller. Kalp damar sağlığını güçlendiren armut aynı zamanda kolesterolün düşmesine de yardımcı olur. Zamanında tüketilen her türlü doğal besin vücudumuz için bir şifa kaynağıdır. Kış bahçesinin taze mahsullerinden de doğru saklama ve pişirme koşullarını ön planda tutarak vitamin- mineral kayıplarına neden olmadan faydalanmak daha sağlıklı ve zinde bir kış geçirmenizi sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
(İHA)