BIST 9.113
DOLAR 32,38
EURO 35,06
ALTIN 2.326,36
HABER /  GÜNCEL

İkinci 100 günlük eylem planı Erdoğan açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde ikinci 100 günlük eylem planını açıkladı. Yeni randevu sisteminin devreye girmesiyle, kimlik kartı ve sürücü belgesi için randevu süresi 60 günden 10 güne indirilecek.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde, "Cumhurbaşkanlığı İkinci 100 Günlük İcraat Programı" tanıtım toplantısında kabinesinin eylem planını açıkladı.

Bin maden sahası ihaleye açılacak. 81 il karnesi projesi devreye alınıyor. AKM'nin ihalesi ocak ayında yapılıyor. e-Devlet Kapısı'na 116 yeni hizmet aktarılacak. Kanal İstanbul ile 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli projelerinin ihale ilanları bu dönemde yayımlanacak. 'Aynı Frekanstayız' adıyla bir Gençlik Radyosu kuruluyor. Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi kurulacak. kimlik kartı ve sürücü belgesi için randevu süresi 60 günden 10 güne indirilecek. 30 yeni obezite merkezi açılıyor. 81 ilimizin tamamında Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Birimleri kuruluyor.

Erdoğan, yeni dönemde faaliyete geçecek projeleri, canlı yayında kamuoyu ile paylaştı. İşte Erdoğan'ın açıklamaları:

HIZLI TREN KAZASI AÇIKLAMASI
Kazada 9 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 47 vatandaşımız da yaralanmıştır. Bu elim kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı diliyor, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Kaza ile ilgili adli soruşturma başlamış, 3 kişi gözaltına alınmıştır. Sorumlular ortaya çıkarılacak ve gereken her şey yapılacaktır.

HEVESLERİNİ KURSAKLARINDA BIRAKTIK
Kurdaki kısa süreli dalgalanmayı dahi hükümeti yıpratmak için fırsat bilen kifayetsiz muhterislerin heveslerini kursaklarında bıraktık. Kişisel çıkarı için 81 milyonluk 'Türkiye gemisi'nin altını oymaya çalışanlar kesinlikle fırsat bulamayacaklar, onlara fırsat vermeyeceğiz.

400 EYLEMDEN 324 TANESİNİ TAMAMLADIK
Yaşadığımız onca sıkıntıya rağmen ilk 100 günlük icraat programımızda yüzde 97 gibi son derece yüksek bir gerçekleşme performansına ulaştık. İlk 100 Günlük İcraat Programında yer alan 400 eylemden 340 tanesini tamamladık

İcraat programımızdaki 400 eylem için 43 milyar liralık bütçe maliyeti öngörürken, gerçekleşen icraatlar için 37,3 milyar lira sarf ettik. Önümüzdeki dönemin yol haritası olacağına inandığım 5 yıllık Cumhurbaşkanı Programı'nı tamamlayarak uygulamaya koyuyoruz.

ÜNİVERSİTELERE KARİYER MERKEZİ
Gençlerimize gelecek iş planlarında yardımcı olmak amacıyla üniversitelerimizin tamamında Kariyer Merkezleri kuruyoruz.

81 İL KARNESİ PROJESİ
İllerimize verilen hizmetlerin takibi ve tespiti için 81 İl Karnesi Projesi'ni devreye alıyoruz.

TABELA KİRLİĞİNE KARŞI YENİ KAMPANYA
Türkçemizin doğru kullanımını temin ve teşvik etmek amacıyla yeni bir kampanya başlatıyoruz. Şehirlerimizin estetiğine zarar veren tabela kirliliği ile daha yoğun bir mücadeleye girişiyoruz

ÇOCUK İŞÇİLİĞİYLE MÜCADELE BİRİMLERİ
81 ilimizin tamamında Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Birimleri kuruyoruz.
İmar barışı kapsamında 8,5 milyon vatandaşımızın başvurusunu aldık, kalanları almaya devam ediyoruz. Sıfır atık projesini uygulamaya geçiren kamu kurumu sayısını 13 bine yükseltiyoruz. 

FETÖ'NÜN YURT DIŞINDAKİ FİNANSMAN AYAĞI
Önümüzdeki 100 günde, FETÖ'nün yurt dışı yapılanmasına, özellikle finansman ayağına darbe vurulmasına yönelik yeni girişimler başlatıyoruz.

Şırnak ve Artvin il merkezleri ile 42 ilçe 4 organize sanayi bölgemizi doğalgazın konforuyla tanıştırdık. İkinci derin deniz sondaj gemimiz yolda kısa süre içinde Akdeniz'de sondaj çalışmasına katılacak.

TÜRKAKIM PROJESİ 2019'UN SONUNA KADAR BİTECEK
TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı projesinin ülkemiz topraklarındaki bölümünün inşasına başlıyoruz ve 2019'un sonuna kadar onu da bitireceğiz.

3 YENİ BOR GÜBRE ÜRETİMİ, BİN MADEN SAHASI İÇİN İHALEYE ÇIKILIYOR
Tarım sektörü için 3 yeni bor gübre üretimine başlıyoruz. Bin maden sahasının ekonomiye kazandırılması için ihaleye çıkıyoruz.

GENÇLİK RADYOSU KURULUYOR
Gençlerimizin sesi soluğu olacak 'Aynı Frekanstayız' adıyla bir Gençlik Radyosu kuruyoruz.

YURTLARDAKİ YATAK KAPASİTESİ
76 yeni yurt binasını hizmete açtık. Bay Kemal ne diyor? Hani yurtlar nerede diyor. Bay Kemal sen bizi takip etmiyorsun ki. Bu memlekette neler var neler var haberin yok. 2002 yılında 186 bin yurt yatak kapasitesi ile aldık. Şimdi bu yatak kapasitesini 689 bine çıkarmış olduk.

KAYIT DIŞI EKONOMİ İLE MÜCADELE EYLEM PLANI HAZIRLANIYOR
Önümüzdeki ikinci 100 günlük devrede, Kayıt Dışı Ekonomi İle Mücadele Eylem Planı'nın hazırlanmasını sağlıyoruz.

FİNANSAN İSTİKRAR VE KALKINMA KOMİTESİ TESİS EDİLİYOR
Finansal istikrarın güçlendirilmesi ve finansal sektörün sağlıklı gelişimi amacıyla Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi tesis ediyoruz.

TÜRKİYE KALKINMA FONU KURULACAK
Özel sermaye yatırımlarının artırılması, yüksek teknoloji yatırımlarına alternatif finansman sağlanması için Türkiye Kalkınma Fonu kurulacak.

İRAN-AĞRI-IĞDIR SINIRINA YENİ TAKİP SİSTEMİ
İcraat programımızın ikinci safhasında İran-Ağrı-Iğdır sınırında 35 kilometrelik sınır aydınlatması, kamera takip sistemi ve güvenlik sensörünü daha devreye alıyoruz.

YAŞAM TÜNELİ PROJESİ
Trafik Enstitüsü'nü kuruyor, 'Yaşam Tüneli' gibi farkındalık projelerini hayata geçirerek yaralanmalı ve ölümlü trafik kazalarını geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 1 oranında azaltmayı hedefliyoruz.

METRO İHALELERİ
Halkalı-Çerkezköy Hızlı Demir Yolu Projesi, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi-Yeni YHT Gar-Fetih Caddesi-Meram Belediyesi Hafif Raylı Sistem (HRS) Hattı, Ankara Esenboğa Havalimanı Raylı Sistem Bağlantısı Hattı, İzmir Halkapınar-Otogar Metrosu ve İstanbul Yenikapı-İncirli-Sefaköy Metrosu yapımı için ihale ilanına çıkılacak.

İstanbul'daki Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı Metrosu için 72 araç ve İstanbul Yeni Havalimanı raylı sistem bağlantıları için 176 metro aracı alımı için de ihale ilan edilecek.

İLK MİLLİ DİZEL MANEVRA LOTOMOTİFİ
Demir yolu sektöründe ihtiyaç duyulan yük vagonları üretilerek raylı sistem yük taşımacılığının artırılması amacıyla 200 adet daha konteyner tipi yük vagonunun imalatı tamamlanacak. 60 Eanoss yüksek kenarlı dökme yük vagonu, 60 Rgns tipi çok amaçlı paletli yük ve konteyner taşıma vagonu olmak üzere toplam 120 yük vagonu imal edilecek.

Hafif raylı sistem araçlarının cer motorlarının yüksek teknolojili yerli üretiminin geliştirilmesi amacıyla metro araçları için 70 cer motor imalatı tamamlanacak. Yerli ve milli ilk dizel elektrikli manevra lokomotifi üretilecek.

RANDEVU SÜRESİ 60 GÜNDEN 10 GÜNE İNDİRİLECEK
Yeni randevu sisteminin devreye girmesiyle, kimlik kartı ve sürücü belgesi için randevu süresi 60 günden 10 güne indirilecek.

TARİHİ ESER RESTORASYONLARI
İkinci 100 günlük dönemde, kültür varlıklarının restorasyonu kapsamında 8 tarihi cami ve külliyenin daha restorasyonu tamamlanacak.

SINAVSIZ OKULLARA YERLEŞTİRME KRİTERLERİ
İkinci 100 Günlük İcraat Programı doğrultusunda, temel eğitimden ortaöğretime geçişteki sınavsız okullara yerleştirme kriterleri güncellenecek.

ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SÜRECİ SADELEŞTİRİLECEK
Temel eğitimden ortaöğretime geçiş sürecinde sade, anlaşılabilir, ihtiyaçlara ve öğrencilerin taleplerine cevap verebilen bir sistem oluşturulacak.

TAKSİM'DEKİ AKM'NİN İHALESİ OCAK AYINDA YAPILACAK
Taksim'deki AKM'nin ocak ayı içerisinde ihalesi yapılmak suretiyle hemen temelini atıp, oradaki o dev AKM'yi inşallah dünyaya örnek bir opera merkezi haline getireceğiz.

MAYINLI ALANLARIN TEMİZLİK ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Sınırlarımız içindeki, mayın ve patlamamış mühimmat sebebiyle kullanılamayan 1,6 milyon metrekare alanın temizlik çalışmalarını başlattık.

İKİ YENİ DENİZALTI
Önümüzdeki ikinci 100 günlük devrede, 'TCG Dolunay' ve 'TCG Doğanay' denizaltılarında kabul işlemlerini tamamlıyoruz.

SAĞLIK MARKET UYGULAMASI
Sağlık market uygulamasını hayata geçirdik. Her şey sağlık markette. Sayın Bakan da burada aksi takdirde yanlışı yapanların canını yakarız. Çünkü bunu bizzat şahit olduğum için özellikle bu adımı attık. Önemli bir hastane orada hasta bana şunu söyledi Cumhurbaşkanım şunu görüyor musun dedi büyük bir marketin torbası poşet bunun içinde sarf malzemeleri var hastane halletmedi oğlumu o markete gönderdim aldırdım dedi. Bize bu yakışır mı? Evde sağlık hizmeti. Ülkemizin tarihinde böyle bir şey var mı? Bu sayıyı 1 milyon 200 bine yükselttik.

30 YENİ OBEZİTE MERKEZİ AÇILACAK
İkinci 100 günlük eylem planı kapsamında, obezite ile mücadele için 30 obezite merkezi açılacak.

Manisa Elazığ ve Eskişehir'de 3 şehir hastanesini daha tamamlayarak 20 yeni hastane ve 2 adet ağız ve diş sağlığı merkezini hizmete sunduk.

KOBİ'LERE 274 MİLYON LİRA
Yerli ve milli üretim için teknoloji ve imalat sektörleri başta olmak üzere KOBİ'lere 274 milyon liralık destek veriyoruz.

GENÇ ÇİFTÇİYE 30'AR BİN LİRA HİBE DESTEĞİ
Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı kapsamında 2 bin 250 genç çiftçiye 30'ar bin lira hibe desteği verilecek.

TARIMA DESTEK
391 bin 330 dekar tarım arazisinin toplulaştırmasını tamamladık. 50 bin koyun verdik Ziraat Bankası kredisiyle. Silvan tünellerinin ihalesini tamamladık.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırsal Kalkınma Programı çerçevesinde tamamlanan 505 yatırıma 250 milyon lira hibe ödemesi yapılacağını bildirdi.

YENİ PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ MODELİ
Esnaf ve sanatkar meslek kollarının güncellenmesini yapıyoruz. Yeni piyasa gözetimi ve denetimi modeli oluşturulmasını sağlıyoruz.

İHRACATÇILARA KOLAYLIK
İhracatçıların küresel ticari verileri yakından takip edebilmesi için 'Elektronik İhracat Platformu'nun kavramsal tasarımını oluşturuyoruz. Liman ve kara sularının denetim standartlarını yeniliyoruz.

GEBZE HAYDARPAŞA BANLİYÖ HATTI DEVREYE GİRECEK
Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatları tamamlanarak işletmeye alınacak.

ATAK HELİKOPTERİ VE ALTAY TANKI PROJESİNDE SÖZLEŞMELER İMZALANACAK
Erdoğan, önümüzdeki dönemde Geliştirilmiş ATAK Projesi ve ALTAY Seri Üretim Projesi kapsamında güç grubu dahil kritik alt sistem sözleşmelerinin imzalanacağını bildirdi.

ORTA MENZİLLİ SEYİR FÜZESİ İÇİN DÜĞMEYE BASILIYOR
Orta menzilli seyir füzesi çalışmalarına başlıyor, ayrıca Satıhtan Satıha Güdümlü Mermi (ATMACA) Projesi'nde de seri üretime geçiyoruz. Akıncı İHA Projesi sözleşmesini imzalıyoruz.

MİLLETİMİZ BAHANE DEĞİL HİZMET BEKLİYOR
Bizim görevimiz, fildişi kulelerinden millete ahkam kesenlere, insanımıza sürekli karamsarlık aşılayanlara inat, aydınlık yarınlar için mücadeleyi sürdürmektir.

Milletimiz bizden bahane değil hizmet bekliyor, hayat standardını yükseltecek adımlar atmamızı bekliyor. Hiçbirimizin bu beklentileri boşa çıkarma, vaktimizi boşa geçirme lüksü yoktur.

YERLİ HELİKOPTER SÜRPRİZİ
Erdoğan ayrıca yerli ve milli imkanlarla yapılan T625 genel maksat helikopterini sahnede bir kez daha tanıttı. Perdeyi açtıran Erdoğan, "Sizlere sürprizimizi yapıyoruz perdeyi kaldırıyoruz perdenin arkasından bakalım ne çıkacak? Yerli helikopterimiz Gökbey milletimize hayırlı olsun. Beğendiniz mi? 14 kişi alabiliyor. İsmini de beğendiniz mi? Göklerin beyi olacak inşallah. 2021'de seri üretime başlayacak.'' dedi.