BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,84
ALTIN 2.406,54
HABER /  MEDYA

İki yazar Ahmet Davutoğlu'nu böyle yazdı

Nihal Bengisu Karaca ve Ali Bayramoğlu, Başbakanlık koltuğunun en güçlü adayı Ahmet Davutoğlu'nun performansını yazdı.

Abone ol

Nihal Bengisu Karaca ve Ali Bayramoğlu, Başbakanlık için adı geçen adaylardan Ahmet Davutoğlu'nun isabetli bir tercih olduğunu yazdı.

Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesi sonrası AK Parti'nin başına kim gelecek? Şu anki tabloda en kuvvetli aday Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu görünüyor. Peki Davutoğlu bu koltuğun ağırlığını taşıyabilir mi?

Bazı kesimlerin dış politikasını yerden yere vurduğu Davutoğlu nasıl bir siyasi profil çiziyor? Habertürk si Nihal Bengisu Karaca ve Yeni Şafak gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu merak edilen ismi yazdılar.

Nihal Bengisu Karaca: Başbakan kim olacak?

"Ahmet Davutoğlu ismi geçince “Suriye’nin durumu ortada” diyenler için parantez açmak gerekiyor. Hatırlatmak lazım: Türkiye’nin Suriye cenderesinden Suudi Arabistan’laşmadan ve İran’laşmadan çıkmasını sağlamış bir isim varsa o da Ahmet Davutoğlu’dur. Onu hayalcilikle eleştirmek için ileri sürülen “Osmanlı”cılık yahut “Neo Osmanlı”cılık Türkiye’ye fetihçi vizyon kazandırmak için filan değil, bu coğrafyanın bir kültür ve medeniyet birliği içinde asırlarca bir arada yaşayabilmiş olmasının tarihteki karşılığı olması hasebiyle anahtar rolündeydi. Bu anahtar bütün sorunların kilidini açmaya yetmedi ama Türkiye’nin vicdanını, bölge insanlarına yardım etme iştiyakını, onlara kucak açmasını, binlerce Suriyelinin hayatını kurtarmasını sağlayacak vicdan hafızasını çalıştırdı. Türkiye’yi korumayı başardığı da söylenebilir. Fazlasıyla kışkırtılmasına rağmen mezhep taassubunun, Sünni-Alevi çatışmasının, militanlaşmış Sünni ekollerin ve Şii hilali sevdalılarının Türkiye’de makes bulup çatışmayı Türkiye’ye yayıp sıvamalarının da önüne geçti. ABD’nin İsrail’i ve Hıristiyan azınlıkları, İran’ın Şii ve Nusayrileri, Suudi Arabistan’ın Sünnileri yanlayıp kışkırttığı bir ortamda mezhepçilik yapmayan tek ülke Türkiye oldu. Tam da bu nedenle iftiralara uğradı, psikolojik harekâta maruz kaldı. Nitekim Gaziantep’te çıkan Suriyeli kiracı-Antepli ev sahibi olaylarının Davutoğlu’nun adının başbakanlık için net bir şekilde geçtiği ilk tarihe denk gelmesini tesadüf olarak görmüyorum. Ancak tarihin yazdığı ne bu ne de IŞİD’liler Türkiye’den yardım aldı mugalataları ve yalanları olacak. Tarih, “Halkını uçaklarla bombalayan diktatör Esad gitmeli ve halkın çoğunluğu kimi seçiyorsa başa o gelmeli” çizgisini savunmaktan geri düşmemiş tek bölge ülkesinin Türkiye olduğunu yazacak.

Sizi bilmiyorum ama ben bunu başarı olarak görüyorum."

Ali Bayramoğlu: Başbakan Davutoğlu'na doğru

"Davutoğlu donanımı, deneyimi ve duruşuyla 'taşıyıcı siyasi' profiline uygun ve temsil açısından oldukça güçlü bir isim. Başbakanlık Başdanışmanlığı ve ardından Dışişleri Bakanlığı'nın getirdiği deneyim, ülkeyi temsil kabiliyeti, ülke dışındaki itibarı ve tanınırlılığı çözüm sürecinin aktif parçalarından birisi olması onu aday olarak söz konusu kriterleri yerine getiren pek çok adaydan daha önde tutuyor.

Öte yandan Davutoğlu'nun, AK Parti dışındaki çevrelerin tercih edebileceği isimlerin aksine, AK Parti'nin ideolojik geçmişini, kimliksel siyasi duruşunu en iyi temsil eden isimlerden birisi olduğu söylenebilir. Batı'ya barışık duruş, İslami köken ve hassasiyetler, bunları liberal bir tutumla hemhal etme Davutoğlu'nu tanımlayan önemli özellikler arasında.

Ancak en önemli husus şüphe yok ki, Davutoğlu'nun dış politika üzerinden AK Parti kimliğine, ve muhafazakar kesimlerdeki yeni toplumsal psikolojiye, özgüven yükselmesine yaptığı katkıdır.

Türkiye, Davutoğlu'nun tanımına ve işletmesine katkıda bulunduğu politikalarla Cumhuriyet'in önemli tabularından bir tanesini kırdı. Doğu'ya bütün kapıları kapayan, Arap dünyasına bütün kapıları kapayan, edilgin bir Batı aktörü olmakla tatmin olmaya çalışan dış politika eğildi büküldü, Türkiye hem aktif, hem bölgeye eski yaşam alanlarına yeniden kültürel, politik, ekonomik anlamda yönelen bir ülke oldu. Bu politikanın AK Parti'nin önemli sosyolojik girdilerinden birisi olduğunu bilmek gerekir.

Davutoğlu bu vasıflarıyla AK Parti'de başbakanlığa en uygun isimlerden birisidir.

Bir tahminde bulunduk, bir ön analiz yaptık...

Bekleyelim..."