BIST 10.226
DOLAR 32,31
EURO 34,81
ALTIN 2.408,44
HABER /  DÜNYA

İki liderden Esad'a büyük darbe

İngiltere ve Fransa, Suriyeli muhaliflere silah temini konusunda anlaştı ve ambargonun kalkması için AB'ye başvurma kararı aldı.

Abone ol

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, AB liderlerinden muhaliflerin silahlandırılması için Suriye'ye silah ambargosunun kaldırılmasını istedi.

Hollande, AB zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, "Avrupalıların silah ambargosunu kaldırmasını istiyoruz çünkü muhalefeti desteklemeye hazır olduğumuzu göstermeli ve (Suriye rejimi üzerinde) baskı oluşturmalıyız. Bu kadar ileri gitmek zorundayız. Avrupalı mevkidaşlarıma bunu söyleyeceğim" dedi.

Hollande, Suriye'de siyasi çözümden yana olduğunu fakat bunun için AB'nin silah ambargosunu kaldırarak rejime mesaj göndermesi gerektiğini ifade etti.

CAMERON'LA İKİLİ GÖRÜŞTÜ

Zirve öncesinde İngiltere Başbakanı David Cameron'la ikili görüşme gerçekleştiren Hollande, Suriye'ye silah ambargosunun kaldırılması konusunda İngiltere'yle birlikte hareket edeceklerini söyledi.

AB dışişleri bakanları geçen ay Suriye'ye silah ambargosunu "öldürücü olmayan" ekipmanlara ve teknik desteğe izin verecek şekilde değiştirerek Haziran'a kadar uzatmıştı.

ÖSO: "MEMNUNUZ AMA"

Özgür Suriye Ordusu da (ÖSO), Fransa'nın "Suriye muhalefetine silah desteğinde bulunmaya hazır oldukları" yönündeki vaadinin memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanı Fabius'un ülkesinin ve İngiltere'nin Suriye muhalefetine silah desteğinde bulunmaya hazır olduğu yönündeki açıklamalarını AA muhabirine değerlendiren ÖSO sözcüsü Abdulhamid Zekeriya, "Fransa'nın vaadinden memnunuz, ancak bunun sadece sözden ibaret olması konusunda endişeliyiz" dedi.

Zekeriya, "Fabius'un açıklamaları, iyimserliğimizi arttırırken, beraberinde 'Suriye meselesine bu kadar az önem verildiği sırada, bu sürpriz değişimin nedeni nedir?' sorusunu aklımıza getirdi" diye konuştu.