BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

İki küs ülkeyi barıştıran maç

Pakistan ile Hindistan arasında oynanacak olan 2011 Dünya Kriket Şampiyonası yarı final maçı, iki ülkenin arasında barışa vesile oldu.

Abone ol

2011 Dünya Kriket Şampiyonası'nda erken final olarak nitelendirilen Pakistan-Hindistan yarı final müsabakası nedeniyle Pakistan'da hayat durma noktasına geldi.

Hindistan, Bangladeş ve Srilanka'da düzenlenen 2011 Dünya Kriket Şampiyonasında sona doğru yaklaşırken Güney Asya'nın iki rakip ülkesi Pakistan ile Hindistan arasında Hindistan'ın Mohali kentinde bugün oynanacak yarı final maçının heyecanı bütün ülkede yaşanıyor.

Pakistan'da küçük-büyük, zengin-fakir, toplumun bütün kesimlerinin ilgilendiği kriket sporu, Pakistan'ın komşusu Hindistan ile yarı final maçında eşleşmesiyle, ülkedeki heyecanı zirveye çıkardı.

Pakistan'da hükümet, vatandaşlarının yarı final maçını izleyebilmesi nedeniyle resmi kurumlarda yarım gün tatil ilan ederken, eyalet hükümetleri de bazı resmi dairelerini, eğitim kurumlarını ve iş merkezlerini tam gün tatil etti.

Büyük kentlerde park ve bahçelere dev ekranlar konularak halkı meydanlarda maç izlemeye davet eden belediyeler, halka bayrak, forma, el ve yüz boyası dağıtıyor.

Pakistan'da halkın, müsabakayı "en büyük rakip" olarak nitelendirdikleri Hindistan'ı "savaşta yenmek gibi" tanımlamasına Pakistan Kriket Takımın Kaptanı Şahid Afridi tepki gösterdi. Afridi, müsabakanın yapılacağı Mohali kentinde yaptığı basın toplantısında, sporun asla savaşla kıyaslanmaması gerektiği belirterek, halkından kendilerinin başarısı için sadece dua etmesini istedi.

MAÇI 1,5 MİLYAR KİŞİ CANLI İZLEYECEK

Ülkeyi bir uçtan diğer uça saran yarı final maçı heyecanı nedeniyle televizyonlar yayın akışlarının önemli kısımlarını bu maça ayırdı. 1,5 milyara yakın kişinin televizyondan canlı izleyeceği açıklanan yarı final maçı için 1 milyar dolardan fazla bahis oynandığı ifade ediliyor.

Televizyonlar sık sık kent meydanlarında, cami ve okul önlerinde takımları için tezahürat yapan Pakistanlıları ve medreselerde takımlarının başarısı için dua eden öğrencileri gösteriyor.

Bu arada, Pakistan televizyonları, Hindistan'da bir kahinin müsabakaların favorisi olarak Pakistan'ı göstermesi üzerine kahinin canlı canlı yakıldığı ve aynı yönde konuşan bir papağanın katlediliği haberlerine yer verdi.

Pakistan'ın dünyada en başarılı olduğu spor dalı krikette komşusu ve rakibi Hindistan'a karşı dünya kupası karşılaşmalarında üstünlüğü bulunuyor. Öğle saatlerinde başlayacak yarı final maçının akşamın ilerleyen saatlerinde sonuçlanması bekleniyor.

KRİKET DİPLOMASİSİ

İki ülke arasında oynanacak yarı final maçı, son yıllarda gergin olan Pakistan ile Hindistan arasındaki ilişkilerin yumuşamasına neden oldu. Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'in daveti üzerine sabah saatlerinde Hindistan'a gitmişti.

Uçağa binmeden önce gazetecilere konuşan Gilani, mevkidaşı Singh'in davetinden büyük mutluluk duyduğunu belirtmiş, müsabakanın iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi açısından önemine değinmişti.

104 üyeli Uluslararası Kriket Konseyinin, Hindistan, Bangladeş ve Sri Lanka'da, 19 Şubat-2 Nisan arasında organize ettiği dünya kupasına 14 ülke katılıyor.