BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,94
ALTIN 2.440,72
HABER /  DÜNYA

İhvan'dan darbecilerin takvimine ret!

Mısır’da darbe sonrası siyasi kilitlenme sürüyor. Devrik lider Mursi’nin destekçileri, yeni yönetimin geçiş takvimine meydan okudu.

Abone ol

Mısır’da önceki gün şafak vaktinde 51 kişinin öldürüldüğü katliamın ardından yas sürerken, darbe sonrası yaşanan siyasi kilitlenme aşılamıyor. Darbenin ardından ordunun geçici devlet başkanlığına atadığı Adli Mansur, altı ayda tamamlanması öngörülen geçiş sürecinin takvimini anayasal bir kararnameyle açıkladı. Devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin mensubu olduğu Müslüman Kardeşler’in siyasi kanadı olan Hürriyet ve Adalet Partisi’yse takvimi kısa süre içinde reddetti.


33 maddede geçiş

Mansur’un kararnamesindeki geçiş süreci takvimi şöyle:
¦ Liberal ve sol muhalefetin katılımı olmadan yazılması nedeniyle tartışma yaratmış olan anayasanın değiştirilmesi amacıyla, 15 gün içinde panel kurulacak.
¦ Panelin bir ay içinde yapacağı değişiklikler en geç dört ayda referanduma sunulacak.
¦ Anayasa referandumundan en geç 15 gün sonra parlamento seçimleri düzenlenecek.
¦ Yeni parlamentonun toplanmasından en geç bir hafta sonra da cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandığa gidilecek.

OHAL YETKİSİ VAR

Kararnamede, geçici cumhurbaşkanına bütçe onaylamanın yanı sıra kabine onayı sonrası olağanüstü hal ilan etme yetkisi de tanınıyor. Kararnamede Selefi Nur Partisi’nin isteği üzerine, “yasamanın ana kaynağı şeriattır” ifadesi de yer aldı.

‘TESLİMİYET YOK’

Hürriyet ve Adalet Partisi’yse ‘darbeci yönetim tarafından dayatıldığı’ gerekçesiyle geçiş takvimini reddetti. Partinin Başkan Yardımcısı Essam Eryan, deklarasyonun “darbecilerin getirdiği kişi tarafından yayımlandığını ve ülkeyi ilk kareye döndürdüğünü” söyledi. Eryan Facebook üzerinden, “Korkaklar uyumuyor ama Mısır teslim olmayacak” mesajını yazdı. Özellikle anayasa değişikliğine karşı çıkan Eryan, “İnsanlar kendi oylarıyla kendi anayasalarını yarattı” ifadesini kullandı.

DİRENİŞE DEVAM

Şafak katliamının ardından Müslüman Kardeşler’in “direnişe devam” çağrısı karşılığını buldu. Darbe karşıtı Kahireliler, katliamın yaşandığı bölgedeki Adeviye Meydanı’na akın ederken, direnişin başladığı ilk merkezlerden Kahire Üniversitesi’nde de ordunun yıktığı platformlar yeniden inşa edildi. Yaşamını yitiren çok sayıda kişinin ölü bedenlerinin fotoğrafları, dev bilbordlara basılarak meydanlara asıldı.
‘Meydan sorumluları’ ve üniversitedeki direnişçiler, iki noktanın da direnişin merkezi olmaya devam edeceğini vurguladı. Üniversiteye giden tüm yollarsa ordu tarafından tutulmuş durumda.
Selefi Nur Partisi taraftarlarının da Adeviye’ye gelmeye başlaması dikkat çekti. Katliamın yapıldığı Cumhurbaşkanlığı muhafız alayı önündeki bekleyiş de gün boyu sürdü. Tahrir Meydanı’ndaysa dün yaklaşık 2 bin kişi darbe lehine slogan attı.

BAŞBAKAN BELLİ OLDU

Mısır’da darbe sonrasında yol haritasına destek veren taraflar arasındaki geçici başbakan krizi çözüldü. Selefilerin liberal muhalefet lideri Muhammed El Baradey’in başbakanlığını veto etmesiyle patlak veren kriz, ülkenin tanınmış ekonomistlerinden Hazım Biblavi üzerinde anlaşılmasıyla aşıldı. Biblavi’ye hükümet kurma görevi de resmen verildi. Biblavi, 2011 yılında 30 yıllık lider Hüsnü Mübarek’in halk ayaklanmasıyla devrilmesinin ardından kurulan ‘devrim kabinesi’nde maliye bakanlığı yapmıştı. Aynı kararda, Baradey’in de Dış İlişkilerden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atandığı açıklandı.

‘SORUŞTURMA AÇILMALI’

Mısır’da en az 51 kişinin öldürüldüğü katliam sonrası BM’den bağımsız soruşturma çağrısı geldi. Genel Sekreter Ban Ki-mun’un ofisinden yapılan açıklamada, “Ban ölümleri kınıyor ve bağımsız, yetkili ulusal kurumlar tarafından derinlemesine bir soruşturma yürütülmesi çağrısı yapıyor” denildi. Ban, sorumluların yargı önüne çıkarılmasını da istedi. Mısır’da yaşananlar konusunda derin endişeleri bulunduğunu belirten Ban, ulusal uzlaşı için tarafları çaba harcanması çağrısında bulundu.

MOSKOVA SEÇİM DEDİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Mısır’da gücün barışçıl bir biçimde, adil seçimlerle devredilmesi gerektiğini söyledi. Rusya’nın şiddeti durdurmak için her türlü çabayı destekleyeceğini açıklayan Lavrov, “Adil, şefaf ve özgür seçimler yapılmalı” dedi. Lavrov, “Bölgede eksik olan unsur, Mısır’ın bölgedeki lider konumu” ifadesini kullandı.