BIST 10.471
DOLAR 32,86
EURO 35,21
ALTIN 2.453,40
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İhtiyaç sahiplerini ajanlar tespit edecek

Van'da ilginç uygulama. İhtiyaç sahipleri 20 personel tarafından mahalleler dolaşılarak tespit edilecek.

Abone ol

Van'da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca (SYDV) görevlendirilen 20 personel, kent merkezindeki mahallelerde ihtiyaç sahiplerini belirleyecek.

Vali Vekili ve SYDV Başkanı Ali İpek, valilik salonunda düzenlediği basın toplantısında, SYDV'nin kent merkezinde yaptığı hizmetlerle ilgili bilgi verdi. Kentte SYDV'ye kayıtlı 20 binden fazla ihtiyaç sahibi aile bulunduğuna dikkati çeken İpek, SYDV'lerin 1980'li yılların başından bu yana il merkezi ve ilçelerde devletin sağladığı kaynaklar çerçevesinde dar gelirli vatandaşlara el uzatarak ihtiyaçlarını giderdiğini söyledi.

Vali Vekili İpek, vakıfların iletişim kopukluğundan dolayı yıllardır birtakım spekülasyonların hedefi haline geldiğini belirterek, gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmak ve spekülasyonlara son vermek için yeni bir yapılanma içerisinde olduklarını ifade etti.

Gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşılması amacıyla başlatılan çalışmaya değinen İpek, şunları kaydetti:

''Bir köşede kalmış, sesi duyulmayan, edebinden dolayı kapımızı aşındırmayan gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmak ve kamuoyuna kendimizi iyi anlatabilmek, iki önemli hedefimizdir. Bu çerçevede mevcut personel yapısıyla kendimizi ifade etmemiz imkansız olduğundan, asıl ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için personel sayısını artırma yoluna gittik. Vakıfta görevlendirdiğimiz 20 personelle, bize gelemeyen gerçek ihtiyaç sahiplerini bulmaya çalışacağız. Bu çerçevede belirli bölgelerden sorumlu arkadaşlar, vakıf ajanı gibi sürekli o bölgeyi tarayarak gerçek ihtiyaç sahiplerini tespit edecek. İlimizde ihtiyaç sahibi bir kişi bile kalmamasını arzu ediyoruz. Bunun için teşkilatlanmaya başladık.''

Vatandaşların hangi dönemlerde hangi yardımlardan yararlanacaklarını bilmeleri için yeni bir çalışmayla kamuoyunun sürekli bilgilendirileceğini ifade eden İpek, ''Vatandaşlarımız böylelikle vakfın kapısını her gün aşındırmak durumunda olmayacak. Bu gerçekleştirdiği takdirde personelin vakıftaki iş gücü azalacak ve gerçek ihtiyaç sahiplerini yerinde tespit etmek için daha fazla vakti olacak'' dedi.

PERSONELİN EĞİTİM SEVİYESİ
1 yıl öncesine kadar çoğu lise mezunu olan ve bilgi birikimi olmayan insanların görev yaptığı vakıfta önemli kısmı sosyologlardan oluşan üniversite mezunlarının göreve başladığını söyleyen İpek, böylelikle hizmet kalitesinin de arttığını kaydetti.

Vakfa ihtiyacı olmayan kişilerin de zaman zaman başvurduğunu belirten İpek, şöyle konuştu:

''Vakfa başvuruda bulunan her insan ihtiyaç sahibi demek değildir. 3-4 katlı evi olan, aracı olan, belli gelir düzeyine sahip insanlar bile 'en azından kömür yardımı alabilir miyim' diye vakfa gelmektedir. Zaman zaman resmi kayıtlar doğru şeyleri göstermediğinden sadece resmi kayıtlarda değil evlerinde de inceleme yapıyoruz. Bu tür vakaların sayısı çok fazla.''