BIST 10.471
DOLAR 32,86
EURO 35,21
ALTIN 2.453,40
HABER /  POLİTİKA

8 Mart tatil olsun önerisi

DSP'li Ayşe Jale Ağırbaş, '8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün tatil olmasını öngören kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.

Abone ol

DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, '8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün tatil olmasını öngören kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.

Ağırbaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, DİSK, KESK ve Türk Tabipler Birliği'nin kadın üyelerinin Pazartesi günü kendilerini ziyaret ederek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün tatil olması yönünde taleplerini ilettiklerini söyledi. DSP'nin de bu yönde bir düşüncesinin olduğunu söyleyen Ağırbaş, kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunduğunu ifade etti. 8 Mart'ın kadınların yaşamın tüm alanlarında yaşadığı ortak ezilmişliği ve mücadeleleri simgelediğini belirten Ağırbaş, 8 Mart'ın aralarında Azerbaycan, Polonya, Bosna Hersek, Rusya ve Çin'in de olduğu 32 ülkede resmi tatil olduğunu bildirdi. 8 Mart'ın Türkiye'de de resmi tatil olması ihtiyacı olduğunu kaydeden Ağırbaş, Türk kadınının toplumda hak ettiği yeri alamadığını söyledi. Birleşmiş Milletler İnsani Kalkınma raporu verilerine göre, 109 ülke içinde Türkiye'nin kadın hakları bakımından 101'nci sırada olduğuna dikkat çeken Ağırbaş, . Türk kadınının eğitim yetersizliği, aile içi şiddet ve iş gücüne katılım açısından pek çok sorunla karşı karşıya bulunduğunu kaydetti.

Teklifin gerekçesinde ise "8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün Türkiye'de de resmi tatil ilan edilmesi, şiddete, ayrımcılığa, namus cinayetlerine maruz kalan, büyük baskı ve acılar yaşayan ülkemizdeki kadınların alanlarda seslerini duyurmalarına, sorunlarını kitlesel bir şekilde anlatabilmelerine ve aralarındaki birlik, beraberlik ve dayanışma bilincinin daha da kuvvetlenmesine olanak sağlayacaktır" denildi.