BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,86
ALTIN 2.384,92
HABER /  SEÇİM

İhsanoğlu çok emin! İlk turda yüzde...

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, seçim sonuçlarına ilişkin çok iddialı bir açıklama yaptı.

Abone ol

Erdoğan'ın "otoriterleşmesine karşı" aday olduğunu söyleyen İhsanoğlu, seçimi ilk turda "yüzde 60 ile" alacağı iddiasında.

İhsanoğlu, kendisine verilen desteğin en son BBP'nin katılımıyla 7 partiye çıkmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Radikal si Ankara Temsilcisi Murat Yetkin ve bir grup yazar, İstanbul'da cumhurbaşkanı Ekmeleddin İhsanoğlu ile biraraya geldi. Yetkin, toplantıya dair izlenimlerini ve İhsanoğlu'nun açıklamalarını sine taşıdı.

OTORİTERLEŞMEYE KARŞI ÇIKMAK İÇİN ADAY OLMUŞ

Toplantıda Erdoğan’ın “otoriterliğe gidiş eğiliminde” olduğu iddiası gündeme getirildiğini yazan Yetkin, İhsanoğlu'nun konuyla ilgili “Benim bu adaylık görevine ‘Evet’ deyişimin” dedi; “asıl sebeplerinden biri bu ‘otoriterleşmeye’ karşı çıkmaktır.” açıklamasını aktardı.

Yetkin, daha sonra otoriterlik tartışmasıyla ilgili İhsanoğlu'nun sözlerine yer verdi:

“Demokrasi usulleri yoluyla elde edilen yetkilerin tek elde toplanması tehlikesi var. İktidar yasamayı ram etti (boyun eğdirdi), çoğunluğu sayesinde. Yargıyı da büyük ölçüde ram etti, yasaları istediği gibi değiştiriyor. Basının da bir kısmı bunu alkışlıyor. Bunun adı demokrasi değil. Bir tek Cumhurbaşkanlığı kaldı. Başkanlık isteniyor, ama başkanlıkta da denge ve kontrol mekanizmaları vardır.

 “Şimdi otoriterleşme konusunda AB raporları, ya da ABD senatörleri, ya da ABD Dışişleri böyle diyor diye değil, ama bundan mutazazzır (zarar gören) bizim halkımız olduğu için karşıyım. Bunu Senatör McCain değil, benim Fatma Teyzem, Hacı Emmim de duyuyor.”

SAHADA BÜTÜN SİYASİ PARTİLER ÇALIŞIYOR

7 siyasi partininin kendisine destek vermesinden duyduğu sevinci İhsanoğlu, "“Sahada bütün partiler çalışıyor, gittiğim yerlerde il başkanları karşılıyor, memnunum” diyor; “Bu katılım partilerin zoruyla olacak bir şey değil, halktan gelen bir şey.” sözleriyle açıklıyor.

YÜZDE 60'LA, BUNU YAZABİLİRSİNİZ

Peki, Erdoğan’ın kitlesel mitinglerine karşın neden İhsanoğlu hiç miting yapmıyor? Muhalefetin çatı adayı bu soruya verdiği cevabı Yetkin, köşesinde paylaştı:

“Bu seçimin kaftanı iki, üç yıl önce biçildi” diyor, “Bize bir ay propaganda süresi verildi; insan bir ayda konutunu anca taşır. Millet oruç, kasabalardan taşınıyor, cebine harçlık konuluyor, karşımızda devletin imkânları var. Ben bu mitinglerin bir şey değiştireceğine inanmıyorum. Belki Ramazan bittikten sonra kalan sürede birkaç miting olabilir.”

İhsanoğlu, “Türkiye’nin önündeki tıkanma” diyor; “Bu seçimle giderilecek.”

Erdoğan’ın seçimi 10 Ağustos’taki ilk turda alacağını gösteren anketlere “sipariş” diyerek itibar etmiyor. “İnşallah 10 Ağustos’ta bitecektir” diyor ama “Ben alacağım” diye ekliyor; “Yüzde 60’la, bunu yazabilirsiniz.

İşte yazıyoruz biz de; 10 Ağustos’ta da sonucu yazarız.