BIST 10.209
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.400,00
HABER /  SEÇİM

Demirtaş'ın Öcalan'a büyük sınavı! İkinci tura kalırsa...

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa ne olur? HDP ikinci turda nasıl bir politika izler? İşte Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın zor sınavı...

Abone ol

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ve HDP’nin önünde önümüzde büyük bir sınav vardır.

Seçim 2. tura kalır ve Demirtaş bu tura kalamazsa HDP’nin, Kürt siyasi hareketinin tavrı boykot mu yoksa iki adaydan birini destekleme yönünde mi olacaktır?

Bu soruların yanıtları T24 yazarı bugünkü köşesinden verdi: Boykot!

Peki HDP aday destekleme kararı alırsa ne olacak?

Aksoy'a göre, bu durumda esas soru Kürt siyasi hareketinin tercihi kimden yana olacaktır.

Bu seçeneğin bir ucunda Demirtaş ve partililerin ifade ettiği gibi ülkeyi tek başına yönetme arzusunda, siyasetin alanını daraltan icracı bir başkan var. Diğer ucunda ise parlamenter sistemin hem eksikliklerinin giderilmesi hem de sistemin güçlendirilmesinden yana siyasal alanı korumaya talip cumhurbaşkanı var.

HDP’nin ve Kürt siyasi hareketinin tercihi her zaman ve her koşulda toplumu yöneten zihniyetin kimliği farklı biri tarafından sürdürülmesi ile bu devletin mağdurlarının işbirliği yani siyasetten arasında olacaktır.

DEMİRTAŞ'IN BAŞINDAKİ DEMOKLES KILICI

Pazartesi yazdım; normal şartlarda yapılan açıklamalar, genel söylem ile Demirtaş ve HDP’nin tercihin ikinciden yana olması akla daha yakındır.

Ancak mevcut şartlar ne yazık ki HDP’yi aşmakta ve çözüm süreci kartı ile Demirtaş ve HDP’nin kararının Öcalan’ın söyleyeceklerine bağlı kıldığı gerçektir. Bu tespiti, niyet okuma üzerinden HDP’yi CHP’nin yedeğine alma olarak okuyanlar var. Değil.

Kısaca Öcalan’ın tutukluluk hali Demirtaş’ın da HDP’nin de, Kürt siyasi hareketinin de başında demokles kılıcı olarak sallanacaktır.