BIST 10.209
DOLAR 32,40
EURO 34,82
ALTIN 2.402,30
HABER /  RAMAZAN

İftarda asitli içecek böyle etki ediyor!

Uzmanlar saatler boyu süren orucun sonunda iftarda içilen asitli içeceğin vücudun suyunu azalttığını söyledi.

Abone ol

Hospital Park Grup Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Diyetisyen Elanur Yılmaz, "Sıvı gurubunun içinde yer alan çay, kahve ve asitli içecekler vücuttaki suyu alıp götürür, sizi susuz bırakır. Bunun için iftar ile sahur arasında mutlaka 2-2.5 litre su tüketmenizi öneriyorum." dedi.

Hospital Park Grup Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Diyetisyen Elanur Yılmaz, Ramazan ayında beslenme konusunda herkesin bildiği kulaktan dolma bilgilerin yanlış olabileceğini, özellikle sağlık konusunda problemleri olan kişilerin de mutlaka bir uzmandan destek alması gerektiğini söyledi. İftar ve sahur arasında iki litre suyun bölünerek içilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Yılmaz, "Ramazan'da çok dikkat etmemiz gereken noktalardan birincisi su tüketimidir. Çünkü vücudumuz yaklaşık 16 saat gibi uzun bir süre susuz kalıyor. Sıvı demiyorum, özellikle su diyorum çünkü herkesçe bilinen yanlışlardan biri de içilen çayı, kahveyi ve asitli içeceklerin de bu gruba katılmasıdır. Aksine bunlar gün içerisinde vücudumuzdaki suyu alıp götürüyor ve bizi susuz bırakıyor, o yüzden iftar ile sahur arasında 2-2.5 litre su tüketmenizi öneriyorum. Bunu da bir içmeye, çok miktarda değil de mideyi yormadan, aşama aşama saatlere bölerek tüketmelisiniz. Bunun yanı sıra Ramazan ayında şekersiz meyve kompostoları, az şekerli limonatalar, maden sodası, ayranla sıvı alımı desteklenebilir." diye konuştu.

"MİDENİZ İRADENİZİN HATALARINI ÖDEMEK ZORUNDA DEĞİL"

İftarda ilk olarak su ile başlanması, ardından düşen kan şekerini artırmak için kuru kayısı ya da hurma ile devam edilmesini tavsiye eden Yılmaz, "Şerbetli tatlılardan, kızartmalardan, kavurmalardan ve o dumanı üstünde susamlı Ramazan pidelerinden uzak durmanızı tavsiye ediyorum. Şerbetli tatlılar yerine haftada 1-2 kere sütlü tatlılar tercih edilebilir. Unutmayın mideniz iradenizin hatalarını ödemek zorunda değildir." diye konuştu.

İFTAR SAHUR ARASI ARA ÖĞÜNLER

İftar ile sahur arasında metabolizmayı hızlandırmak için 2-2.5 saat aralıklarla ara öğünler yapılması gerektiğini hatırlatan Diyetisyen Elanur Yılmaz, şöyle devam etti: "Öğünlerde taze meyveler, fındık, ceviz, badem tüketilebilirsiniz. Bu besinlerin hem lif (posa) kaynağı yüksektir, hem tokluk sağlar hem de gün içinde gerekli olan vitamin ve minerali vücudumuza almamıza yardımcı olur. Sert kabuklu yemişlerimiz omega-3 kaynağı da olduğundan gün içinde hafızamızı dinç tutar. En önemlisi de ara öğünler sahurda acıkmayı ve aşırı yüklenilmeyi önler. Açlık vaktimizin başlayacağı sahur, bizim için iftar kadar önemli bir öğün olmalı ve kesinlikle atlamamalıdır. Sahur öğününü atlamak hem metabolizmamızı daha da yavaşlatacak hem de açlık süresi uzadığından kan şekerinin düşüklüğüne bağlı olarak baş ağrısı, halsizlik, baş dönmesi gibi sorunların yaşanmasına sebep olacaktır. Sahuru bir kahvaltı gibi planlamalı. Sahur da bizi gün içinde tok tutacak besinleri tercih etmeliyiz. Özellikle yumurta, peynir, süt ya da yoğurt bunları masamızdan eksik etmemeliyiz. Çünkü bu besinler protein içeriği yüksek olduğu için gün içindeki acıkmamızı önleyeceklerdir."