BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İdamdan ney sesi kurtardı

İdam sehpasına çıkarıldı. Son arzusu soruldu. Ney çalmak istedi ve...

Abone ol

Tahran'da 3 yıl önce Sina (16) adlı genç tartıştığı arkadaşını bıçaklayarak öldürdü. Sina, devrim mahkemesince idama mahkum edildi.

İran'daki yasalar uyarınca aileler, anlaşmaları için görüştürüldü. Kan parasına razı olmayan maktulün ailesi, idam cezasının infazını istedi.

Yaşı küçük olduğu için 18 yaşını doldurması beklenen Sina, geçen yıl idam sehpasına çıkarıldı. İdamdan önce son arzusu sorulan genç, günlük yaşamında çok sevdiği neye son kez üflemek istedi. Son arzusu yerine getirilen Sina, idam sehpasında ney çaldı.

İDAMDAN DÖNDÜ

Bundan etkilenen maktulün ailesi idamın 6 ay ertelenmesini istedi. Erteleme süresi içerisinde iki aile görüştü ve maktulün ailesi 150 milyar riyal (165 bin dolar) kan parasına razı oldu. Ancak karşı taraf 6 ay içerisinde gerekli parayı ödeyemediği için Sina ikinci kez idam sehpasına çıkarıldı. Bu arada devreye giren yetkililer, mahkuma son bir fırsat daha verilmesini istedi ve infaz kararı bir kez daha ertelendi.

Aile, belirlenen kan parasını hazırlayarak 3 gün önce yetkililere teslim edince, şu anda 19 yaşında bulunan Sina idamdan kurtuldu. İran'da vatana ihanet, cinayet, tecavüz, silahlı soygun, hırsızlık, uyuşturucu kaçakçılığı ve dinden dönme suçları idamla cezalandırılıyor. İran, dünyada idam kararını en fazla uygulayan ülkelerden biri.