BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,07
ALTIN 2.466,52
HABER /  DÜNYA

Hükümetin sırrını Bush açıkladı

Hükümet iki hafta boyunca bu konuda hiç konuşmamıştı. Bush bir çırpıda açıkladı.

Abone ol

Kaçırılan 8 askerle ilgili olarak hükümet 2 hafta boyunca hiçbir açıklama yapmamış, attıkları adımlara ilişkin ser verip, sır vermemişti; askerlerin kurtarılmasıyla ilgili kimlerle işbirliği yaptığı kamuoyunun önünde açıklamamıştı.

ÖRNEĞİ 8 ASKER KONUSU

Ancak Bush, Beyaz Saray’daki görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında bir Türk gazetecinin "Kuzey Irak’ta PKK’ya yönelik olarak ABD’den hangi adımları beklemeliyiz?" sorusunu yanıtlarken, PKK’nın elindeki rehin askerlerin serbest bırakılması konusunda iki ülkenin işbirliğini öncelikli örnek gösterdi. Ve askerlerin kurtarılması konusunda Türkiye ile ABD'nin işbirliği yaptığını bir çırpıda açıklamış oldu.

"ERDOĞAN BİZİ SÜREKLİ ARADI"

Ancak iddialara göre bu sözler, Erdoğan’a eşlik eden Türk heyetinin tepkisini topladı. Bush şu ifadeleri kullandı:

"Başbakan’ın iyi liderliğinin bir sonucu olarak askerler serbest bırakıldı. Bunun onun kafasında ne kadar büyük yer ettiğini biliyorum. Biliyorum, çünkü o, bu insanların serbest bırakılması için birlikte çalışıp çalışamayacağımız konusunda hükümetimizle sürekli konuşuyordu. Demek istediğim şu ki, Türk halkının birlikte çalıştığımızda önemli hedefleri başarabileceğimizi görmesinin en az bir etkili önlemi var elimizde."

TÜRK HEYETİ TEPKİLİ

Beyaz Saray buluşmasından bir gün önce askerlerin serbest bırakılarak Türkiye’ye iade edilmesini "diplomatik manevra" olarak değerlendiren ve görüşmede karşılarına getirilmesini bekleyen Türk heyetinin, Bush’un bu konuyu basın önünde "Erdoğan sürekli bizimle görüşüyordu" şeklinde sunmasından rahatsızlık duyduğu ileri sürüldü.

Hükümet, askerlerin rehin tutulduğu iki hafta boyunca bu konulardaki tüm soruları yanıtsız bırakmıştı.