BIST 10.175
DOLAR 32,22
EURO 35,13
ALTIN 2.473,26
HABER /  GÜNCEL

İçki ve sigara satışı serbest

Danıştay, içki ve sigarının iletişim araçlarını kullanarak satışını yasaklayan yönetmeliği iptal etti.

Abone ol

Danıştay 13. Dairesi, içki ve sigaraların internet, televizyon, faks ve telefon gibi elektronik ticaret araçları kullanılarak satışını yasaklayan yönetmelik hükmünü iptal etti.

Gima Gıda ve İhtiyaç Malzemeleri Şirketi, “İş yerlerinden veya sanal bir iş yerinden internet, televizyon, faks ve telefon gibi elektronik ticaret araçları kullanılarak her türlü tütün mamulü ve alkollü içki satışı ve bu yöntemle satılan ürünün kapıda teslim edilmesi şeklindeki uygulamalar yapılamaz” hükmünün iptali istemiyle Danıştayda dava açtı. Danıştay 13. Dairesi, söz konusu yönetmeliğin ilgili hükmünü hukuka aykırı bularak, oy çokluğuyla iptal etti.

Dairenin gerekçesinde, dava konusu yönetmelik hükmündeki düzenlemenin, tütün, tütün mamulleri ve alkollü içkiler piyasasında faaliyet gösteren perakende satıcılara yönelik olduğu, toptan satıcıları kapsamadığına işaret edildi.

İKİ KARŞI OY
Dairenin kararına katılmayan üyeler Faruk Öztürk ile Ali Öztürk’ün karşı oy gerekçelerinde, söz konusu düzenlemenin, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu’nun, toplumu tütün mamulleri ile alkollü içkilerin zararlı etkilerinden koruma hedefine uygun nitelik taşıdığı ve dava konusu yönetmeliğin bu nedenle hukuka uygun olduğu belirtildi.