BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,95
ALTIN 2.437,22
HABER /  GÜNCEL

İçişleri Bakanlığı: Diyabakır'da 3 kişi yakalandı

Bakanlık Diyarbakır'da bugün gerçekleşen ve toplam üç kişinin öldüğü saldırılarla ilgili olduğu şüphesiyle üç kişinin bir tabancayla beraber yakalandığını açıkladı. İhya-Der'in başkanı Aytaç Baran evinin önünde öldürülmüş, arkasından saldırılar olmuştu.

Abone ol

İçişleri Bakanlığı Salı günü Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran'ın Diyarbakır'da evinin önünde silahlı saldırıya uğrayıp öldürülmesi ve ardından çıkan olaylarla ilgili olduğu şüphesiyle üç kişinin yakalandığını açıkladı.

Bakanlık şüphelilerin yanında bir de tabanca bulunduğunu açıkladı.

İçişleri Bakanlığı Baran'ın öldürülmesinin ardından çıkan olaylarda 2 kişinin daha hayatını kaybettiğini, biri polis üçü gazeteci olmak üzere dört kişinin de yaralandığını söyledi.

Hüda-Par taraftarları Baran' a saldırının saldırının YDGH (Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi) tarafından gerçekleştirildigini iddia ederek Şehitlik semtindeki bir kahvehaneye saldırmıştı. Olayı takip etmek isteyen ikisi DHA biri İHA muhabiri üç gazeteci de, DHA'ya göre linç edilmek istenmiş, kameraları ve fotoğraf makineleri alınmıştı.

İçişleri bakanlığı "benzer eylemlere karşı" güvenlik güçlerinin teyakkuzda olduğunu da söyledi.

Demirtaş: "Diyarbakır'da kirli tezgah"

HDP eş başkanı Selahattin Demirtaş Twitter hesabından "Diyarbakır'da kirli bir tezgah sahneleniyor. İç çatışmayı tetiklemek istiyorlar. Bütün Partiler sabırla ve ortak akılla hareket etmelidir" diye yazdı. "Siyasi sorumluluk sahibi olanlar diyalogla bu tür tezgâhları boşa çıkarabilecek olgunlukta davranmalıdırlar" dyen Demirtaş, "Sokakta karşı karşıya getirme senaryolarına karşı herkes bilinçle hareket etmeli ve sokaktan çekilmelidir" dedi.

Hüda-Par: 'Emniyetin iyi niyetli olmadığını düşünüyorum'

BBC Türkçe'ye konuşan Hüda-Par Genel Başkanı Mehmet Hüseyin Yılmaz ise bölgede gerginliğin uzun zamandır sürdüğünü söyledi ve "Bu kesinlikle kaosa hizmet eden bir saldırıdır" dedi.

Daha önce defalarca İHYA-Der ve üyelerinin YDG-H tarafından tehdit edildiğini söyleyen Yılmaz, "YDG-H'nin sosyal medya hesabından saldırılar düzenleyecekleri açıklamaları vardı. Tüm bunlar bir araya getirildiğinde, PKK'nin bir açıklama yapması lazım" şeklinde konuştu.

Bugüne kadar uğradıkları saldırılarla ilgili hiçbir failin bulunmadığını belirten HÜDA-Par Genel Başkanı, şunları söyledi:

"HDP mitingine konulan bombanın faili bulundu. Onlarca kardeşimiz hapsedildi hala birileri faili meçhul. Ben emniyetin de iyiniyetli olmadığını, saldıranlara cesaret vererek kaos planına hizmet ettiğini düşünüyorum."

Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran.

"YDG-H'liler tetiği çekmiş olabilir. Failleri yakalamayan devlet sorumludur. Failler kadar onları himaye edenler de sorumludur."

Yılmaz şöyle devam etti: "PKK açıkça 'Seçimi kazansak da kaybetsek de HÜDA-Parlıları sileceğiz diyordu. Böyle tehdit de var. Tetiği çektiren noktasında da derin devletin kaos planı var. Azmettirenin de sorumluluğu var."

'Gidişat iyi değil'

PKK'nın kendi tabanlarını HÜDA-Parlılara karşı kışkırttığını ifade eden Mehmet Hüseyin Yılmaz, "Gidişat iyi değil. Bize karşı kendi tabanlarını kin ve nefret ile doldurmuşlar. Birilerinin oyununa da gelinmiş olabilir. Böyleyse de en üst düzeyden açıklama yapmalıdırlar" şeklinde konuştu.
Şehitlik'teki çatışmaları sorduğumuz Yılmaz, o konuda bilgisi olmadığını ancak Aytaç Baran'ın vurulmasının ardından polisin mahalleye gittiğini söyledi.
HÜDA-Par Başkanı öldürülen Yasin Börü'nün dernekteki Kuran kurslarına katıldığını ve öldürülen Aytaç Baran'ın Börü'ye ders verenlerden biri olduğunu kaydetti.

HDP'den başsağlığı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ imzasıyla Baran için başsağlığı mesajı yayınladı.

"Saldırıyı açıkça kınadığımızı, lanetlediğimizi belirtiyoruz" denilen açıklamada, olaydan dolayı büyük üzüntü duyulduğu söylendi.

HDP, "Saldırının sorumlularının hiç bir tereddüte yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkartılmasını bekliyoruz" diyerek, "Halkımızı karşı karşıya getirmeye çalışan hiç bir anlayışa prim verilmemesini diliyoruz" ifadelerini kullandı.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır il eş başkanı Ali Şimşek de Şehitlik mahallesine giderek sağduyu çağrısında bulunduklarını ve gençleri eve dönmeye çağırdıklarını söyledi.