BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.309,80
HABER /  POLİTİKA

İçişleri Bakanı Efkan Ala neden istifa etti?

İçişleri Bakanı Efkan Ala görevinden istifa etti? Bu sürpriz gelişmeyi değerlendiren Hande Fırat, mini kabine revizyonunu Ankara'da kimsenin beklemediğini söyledi.

Abone ol

Kabinedeki sürpriz gelişme Ankara kulislerine bomba gibi düştü! En çok merak edilen şey ise İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın görevinden istifa etmesinin gerekçesi oldu.

Doğan TV Ankara Temsilcisi Hande Fırat'a göre Ala'nın istifası herkes için büyük sürpriz olduğunu söylerken Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, istifanın karşılıklı mutabakatla alındığını ileri sürdü.

17-25 Aralık darbe girişimi sürecinin flaş isimlerinden olan Efkan Ala, İçişleri Bakanlığı görevinden dün akşam saatlerinde istifa etti.

Bu beklenmedik istifa Ankara kulislerini hareketlendirirken Ala şu ana kadar 'istifa gerekçesini' açıklamış değilb

FETÖ İLE MÜCADELEDE YETERSİZLİK

İstifanın perde arkasına yönelik Ankara kulislerinde Efkan Ala ile ilgili en öne çıkan nokta FETÖ ile mücadele oldu. Cumhurbaşkanı’nın FETÖ ile mücadelenin hızından ve koordinasyon konusundaki uyumsuzluktan uzun süredir hoşnut olmadığı konuşuluyor.

ALA'NIN TARTIŞILAN AÇIKLAMASI

AK Parti çevrelerinde buna ilişkin, “metal yorgunluğu” yorumları yapılırken, Ala’nın bir süre önce söylediği, 17-25 Aralık’ta 81 il emniyet müdürünün 74’ünün, daire başkanlarının tamamının, 7 bin istihbaratçıdan 6 bin 500’ünün FETÖ mensubu olduğu açıklamasının rahatsızlık yarattığı da öne sürülüyor.

DARBE GİRİŞİMİ GECESİ

Yine iktidar kulislerinde, darbe gecesi Ala’ya uzun süre ulaşılamadığı konuşulmuş, Ala ise o sırada Erzurum’dan uçakla Ankara’ya ulaşmaya çalıştığı açıklamasını yapmıştı.

DOLMABAHÇE GÖRÜŞMESİ

Kulislerde ayrıca, HDP’liler ile yapılan Dolmabahçe görüşmesine de vurgu yapılarak, “Görüşmeye katılan üç isimden, Yalçın Akdoğan ve Mahir Ünal daha önce bakanlıktan alınmışlardı, üçüncü isim de Ala” savı da dillendiriliyor.

"KİMSE BEKLEMİYORDU"

Canlı yayında bu gelişmeyi değerlendiren Doğan TV Ankara Temsilcisi Hande Fırat, Efkan Ala'nın görevinden ayrılması ve yerine Süleyman Soylu'nun gelmesini sürpriz olarak nitelendirdi. Fırat, 'Bu gelişme Ankara'da kimse tarafından beklenmiyordu. Hatta kabine üyeleri için bile sürpriz olmuştur' dedi. Hande Fırat ilk değerlendirmesinde şunları söyledi:

"Sürpriz diyebiliriz bu gelişmeye. Bir süredir Ankara'da kabine revizyonu konuşuluyordu ancak bugün için bir tasarruf beknlenmiyordu. Ama belli bir süre sonra, ekim gibi kabine revizyonu bekleniyordu. Bugün aniden bir görüşme oldu ve değişiklik oldu.

Efkan Ala'nın İçişleri Bakanlığı döneminde bir darbe kalkışması atlatıldı. Bu girişimde polisin başarısı bir kenara koyulmalı. Polislerin içinde de temizliğe yönelik Ala'nın bir çalışması vardı.

Cumhurbaşkanı'nın Efkan Ala ile bir görüşmesi olmamış.

Kaynaklarımdan öğrendiğim kadarıyla...

Mini ve sınırlı bir kabine değişikliği denebilir buna. Yerine gelen Süleyman Soylu ise Ankara'da hep konuşuluyordu. Soylu'nun darbe gecesi girişimleri ve darbenin engellenmesi için yaptığı gayretler hep gündemdeydi. 15 Temmuz sonrası gelen bu mini revizyon için 15 Temmuz revizyonu denebilir.

Bu gelişme kabinenin diğer üyeleri içinde sürpriz oldu. Mehmet Müezzinoğlu ise daha önce Sağlık Bakanı'ydı. Müezzinoğlu'nun da kabineye bu şekilde girmesi sürpriz oldu."






SARIKAYA: METAL YORGUNLUĞU

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Efkan Ala'nın istifasının karşılıklı mutabakat sonunda gerçekleştiğini iddia etti. NTV'de katıldığı canlı yayında konuşan Sarıkaya, Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik suikast girişimi, Gaziantep'teki patlamalar ve benzeri saldırılar karşısında bakanlığın faaliyetlerinin tartışılmaya başladığını söyleyerek, Efkan Ala'nın dinlenmesi gerektiği hususunun gündeme geldiğini iddia etti.